EU-domstolen fick frågan i en tvist om två tyska vårdbiträden som jobbade deltid men inte fick rätt till övertidsersättning, skriver Kommunalarbetaren.

De två vårdbiträdena i Tyskland fick alltså inte övertidsersättning förrän de arbetat över heltidsmåttet i det tyska kollektivavtalet, på 38,5 timmar/vecka.  

De hänvisade då till det så kallade deltidsdirektivet, som inte tillåter diskriminering av deltidsanställda och fick rätt.   

– Den här domen borde påverka de svenska kollektivavtalen, säger Erik Sjödin, docent vid Stockholms universitet och forskare i arbetsrätt. 

Mertidsersättningen är lägre

Den som jobbar deltid får inte ha sämre löne- och anställningsvillkor än den som jobbar heltid, enligt den svenska lagen om förbud mot diskriminering av deltidsanställda och EU:s deltidsdirektiv. Om det inte finns sakliga skäl. 

EU-domstolen kom fram till att det inte finns sakliga skäl för att de som deltidsanställda inte skulle ha rätt till övertidsersättning.

Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets
Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets.

Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson anser att EU- domen visar på en diskriminering mot de som jobbar deltid.

— Vi kommer lyfta frågan med våra motparter och se om de delar vår analys. Om inte, kommer vi be LO/TCO Rättsskydd om vägledning hur vi isåfall kan angripa detta, så att det inte förekommer diskriminering i våra kollektivavtal, säger han i en skriftlig kommentar till Fastighetsfolket.

I städarnas avtal, serviceentreprenadavtalet, får deltidsanställda som jobbar mer än sin ordinarie arbetstid mertidsersättning upp till heltidsmåttet. Men mertidsersättningen är lägre än övertidsersättningen. (Se faktaruta)

”Borde kunna kräva övertidsersättning”

Sedan tidigare finns en annan dom som rör piloter, även det i Tyskland, och domstolen kom fram till samma sak där. Det fanns inga skäl att ge lägre ersättning till en deltidsanställd. 

– Min uppfattning är att utifrån lagen om förbud mot diskriminering av deltidsanställda borde man kunna kräva övertidsersättning i stället för mertidsersättning. Men inget händer om ingen hävdar sin rätt, säger Erik Sjödin.

Det var först när en ambulanssjukvårdare i Sverige anmälde till EU-kommissionen som det blev fart på regering, fack och arbetsgivare i frågan om dygnsvila. 

Kan hända i Sverige

En liknande utveckling skulle det kunna bli i deltidsfrågan, tror Erik Sjödin. Att en deltidsanställd i Sverige anmäler avtalet till EU-kommissionen, om inte fack och arbetsgivare lyckas komma överens innan dess.

– Jag gissar det. Sen är den här regleringen inte lika skarp som arbetstidsdirektivet. 

På vilket sätt? 

– Det finns lite mer gråzoner i deltidsdirektivet än i arbetstidsdirektivet, säger Erik Sjödin. 

Två räkneexempel utifrån en deltidsstädare och en heltidare

En heltidsanställd städare som jobbar tre timmar övertid en vardag får 689 kronor i övertidsersättning.

En halvtidsanställd städare som jobbar tre timmar extra, utöver ordinarie arbetstid, får 516 kronor i mertidsersättning.

Mertid avser all tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin arbetstid upp till arbetstidsmåttet för heltid.

(Räkneexemplet utgår från serviceentreprenadavtalets lägsta heltidslön på 26 979 kronor).