Alla medlemmar i Fastighets har haft möjlighet att skicka in avtalsyrkanden med sina förslag på vad som ska förbättras i kollektivavtalen. Till avtalsrådet hade de prioriterats i regionerna och nu var det dags för valda ombud från alla branscher att välja de viktigaste att driva vidare.

Det har kommit 100-tals avtalsyrkanden, väldigt roligt.

Nicklas Nilsson, ombudsman

– Från fastighetsskötare har det kommit in 100-tals yrkanden, väldigt roligt, sa Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman.

Bland Fastighets mål i avtalsrörelsen finns ökad reallön, alltså att lönen ökar så mycket att du kan köpa mer för pengarna även om priserna ökar. LO-förbundens gemensamma krav inför förhandlingarna är 4,2 procent och en satsning på att höja lägsta löner.

– Nu sänks räntorna men våra medlemmar bor framför allt i hyresrätter. Hyrorna sänks inte, sa Nicklas Nilsson.

Olika sätt att korta arbetstiden

Balansen mellan jobb och fritid diskuterades i alla grupper under dagen. För en del kan det handla om rätten till heltid och en lön att leva på. För andra kan det handla om mer semester, tidbank eller färre timmar i arbetstidsmåttet för heltid.

Joakim Oscarsson, Nicklas Nilsson och Ewa Edström står vid en dator med en flagga från Fastighets i bakgrunden.
Avtalssekreteraren Joakim Oscarsson och ombudsmännen Nicklas Nilsson och Ewa Edström höll i trådarna när Fastighets hade avtalsråd.

Samtidigt som de förtroendevalda gruppvis prioriterade bland avtalsyrkanden så arbetade en grupp ombudsmän med ett långsiktigt strategiarbete.

– Jag och Nicklas tycker att vi behöver en strategi för hur vi ska utveckla våra avtal, sa Ewa Edström och berättade att de båda avtalsansvariga ombudsmännen sått ett frö och arbetet med detta startades under avtalsrådet.

Bättre med långsiktig plan

Som exempel berättade Ewa Edström om IF Metall som på sin kongress för över 20 år sedan tog beslut att arbetstidsförkortning var en prioriterad fråga. I första avtalet fick de 12 minuter men idag har avtalet 100 timmars förkortning per år.

– Vi skulle nå längre om vi bestämmer oss och följer en röd tråd.

Förbundets avtalssekreterare Joakim Oscarsson avslutade med att tacka alla ombud och förklara hur viktiga de förtroendevalda ute på arbetsplatserna är. Det är de som är ansiktet utåt för förbundet och de som ser när arbetsgivare gör fel och kan slå larm.

– Avtalsrörelsen kommer bli tuff och lång tror vi, men tillsammans ska vi lyckas.

LO-samordningen

Strax innan avtalsrådet började hade förbundsstyrelsen fattat beslutet att Fastighets ska ingå i samordningen med LO. I skrivande stund vet vi att Transport beslutat att gå sin egen väg. Senast 29 november ska samtliga förbund i LO lämna besked.


Vilken tycker du är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen?

Porträtt på Daniel Liebst.
Daniel Liebst Sanerare och ordförande samt huvudskyddsombud i Fastighetsklubben på Belfor i Göteborg. Även regionalt skyddsombud.

– Lön är alltid viktigt. Alla vill och behöver tjäna mer. Arbetstidsförkortning genom en tidbank som fylls på varje månad är något som alla gynnas av, oavsett om man är ung eller gammal. Det är spretigt i branschen och man vill ju ha något som gynnar så många som möjligt inom kollektivet. Vi har det efter lokala förhandlingar på vårt företag och det är väldigt uppskattat så det tycker jag alla borde ha. Det blir något som används också, inte bara en pappersprodukt.

Bild: Helena Forsberg

Porträtt på John Thorelli.
John Thorelli Fastighetsskötare och ordförande i Fastighetsklubben på Fastighets AB Förvaltaren (allmännyttan i Sundbyberg)

– Balansen mellan arbetsliv och privatliv är det viktigaste. Det var längesedan vi fick 40-timmars arbetsvecka, det är dags att minska den igen. Jag tycker det är värt att ta strid från Fastighets, genom LO och eventuellt med hjälp av lagen.

Bild: Helena Forsberg

Porträtt på Jonas Danielsson.
Jonas Danielsson Samhall Gävle

– Det viktigaste är att lönerna höjs och jag tycker att all höjning ska läggas på grundlönen. Vi har pratat om det i vår grupp att det är det bästa för då ger det mer effekt i kommande höjningar.

Bild: Helena Forsberg

Porträtt på Jessi Guldhammer.
Jessi Guldhammer Städare från Karlskrona

– Jag tycker vi ska behålla tilläggen och höja grundlönen. Det får inte bli som förra gången när de tog 250 kronor från branschvanetillägget för att höja mer på grundlönen. Folk blev väldigt missnöjda för man förstod inte varför det gjordes så. Att vi använder privata mobiler för jobbet är inte okej. Vi behöver ladda ner appar och göra utbildningar på våra privata mobiler, det är där vi ser intranätet för information, jobbmejl. Att transportera sig själv och städutrustning i sin privata bil är inte heller okej.

Bild: Helena Forsberg