Vad är en avtalsrörelse?

Kollektivavtalen, som är skriftliga avtal mellan fack och arbetsgivare, styr vad anställda i Sverige tjänar. De reglerar också arbetstider och andra villkor. Avtalen bestäms för ett år eller flera år. När de löper ut är det dags för fack och arbetsgivare att förhandla igen. Flera av Fastighets avtal löper ut 31 mars 2025 och resten vid lite olika datum under våren och hösten.

Nu samlar sig alla fackförbunden kring vilka krav de ska ställa. Det är inte bara lönen som ska förhandlas, utan också tjänstepension, arbetstider och arbetsmiljö som exempel.

Hur bestäms det vilka krav Fastighets ska ställa?

Det beror på vilka yrkanden (förslag) som kommit in från medlemmarna via regionerna. En sammanställning av förslagen från regionerna diskuterades och prioriterades på det centrala avtalsrådet i november.

Avtalsrådets representanter är valda av de olika branschavdelningarna och de för fram sina synpunkter och krav till förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsen fattar sedan det formella beslutet om vilka yrkanden förbundet ska ha.

Vad är LO-samordningen?

I oktober-november, inför avtalsrörelsen brukar LO:s förbund samordna sig kring ett antal krav som förbunden gemensamt ska driva för att ge frågorna större tyngd.

När det finns en LO-samordning kan förbunden varsla om och gå ut i sympatistrejk för att ge kraft åt varandra om några parter inte kommer överens. Inför denna avtalsrörelse har Transport ställt sig utanför samordningen.

Vilka förhandlar Fastighets med?

Arbetsgivarna är samlade i arbetsgivarorganisationer som är fackförbundens motpart i förhandlingarna.

Fastighets motparter är Almega, Fastigo, Sobona, Arbetsgivaralliansen och Fremia.

Vem förhandlar för Fastighets?

Fastighets förhandlingsledning är Joakim Oscarsson, avtalssekreterare samt ombudsmännen Nicklas Nilsson och Ewa Edström.

Till sin hjälp har den förhandlingsdelegationer med representanter för de olika branscherna.

Varför förhandlar industrin före alla andra?

Det som industrins fack och arbetsgivare kommer överens om ska bli normen för alla löntagares löneökningar, i alla branscher. Lönenormen kallas för ”märket”. Om fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens finns ett nytt märke för löneökningar senast 31 mars.

Vad händer när märket är satt?

Då är det dags för övriga på arbetsmarknaden att börja förhandla sina avtal, däribland Fastighets. Fastighets har avtal som löper ut i mars, april, maj, september och oktober 2025. Så under våren och framåt blir förhandlingarna intensiva.

Då går ditt avtal ut

Här är datumen för när avtal tecknade av Fastighetsanställdas förbund går ut under 2025:
31 mars Avtalen för fastighetsskötare (Almega, Sobona, Fastigo). Avtalet med Almega för specialservice (sanerare). Avtalet med Fremia för anställda i Folkets hus och parker
30 april Avtalet med Arbetsgivaralliansen för anställda i ideella och idéburna organisationer. Avtalet med Kompetensföretagen för bemanningsanställda (gemensamt LO-avtal)
31 maj Avtalet serviceentreprenad med Almega för städare.
30 september Avtalet med Fremia för anställda på Samhall.
31 oktober Avtalen med Almega för fönsterputsare och för städ i egen regi. Avtalet med Arbetsgivaralliansen för idrott

Varför sätts märket av industrin?

Sedan Industriavtalet slöts 1997 har den internationellt konkurrensutsatta exportindustrin satt märket för löneökningarna. Löneökningstakten tar då hänsyn till företagens konkurrenskraft mot omvärlden.

Märket är alltså ett sätt att försöka behålla konkurrenskraften för svenska företag som exporterar, hålla ned inflationen och ändå höja lönerna.

Men alla tycker inte att märket är bra. Fastighets och fackförbunden i 6F har presenterat en utredning för att se över systemet.

När får man strejka?

När ett kollektivavtal gäller råder det fredsplikt. Då är strejk olagligt.

Men facken får ta till stridsåtgärder, som strejk eller blockad under perioden när avtalen ska förhandlas om. Arbetsgivaren kan då svara med lockout och stänga ute arbetarna från jobbet.