Städföretaget Kleni använde facklig företrädare som falskt skyddsombud
Städbolaget Kleni har gett en fackligt förtroendevald i uppgift att gå företagets ärenden, visar en granskning som Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren gjort.
– Det är i min värld kriminellt att man utnyttjar oss på det sättet, säger Lemmy Mauritzon, ordförande för Fastighets.
Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren har granskat städbolaget Kleni som städar i en rad kommuner, regioner och hos flera hyresvärdar i landet.
Men det finns ytterligare en del av den här berättelsen som sticker ut. När Kleni städade vårdcentraler i Region Västerbotten dröjde det inte länge förrän regionen började ifrågasätta städningen.
Patientrum kunde ibland vara ostädade, trots att städare hade varit på plats, enligt regionens kontroller. Dessutom vittnar personal om att de behövde använda samma golvmopp i olika patientrum – trots att det kan sprida smitta och bryter mot städregler.
Ett oväntat mejl
Samtidigt som regionen kontrollerade Klenis städning fick de ett oväntat mejl som såg ut att komma från fackförbundet Fastighets. I mejlet utger en man sig för att vara skyddsombud på Fastighets. Han riktar kritik mot regionens vårdpersonal, som har orsakat en dålig arbetsmiljö för städare. Han kräver i sin roll som skyddsombud att mobbningen upphör.
När vi kollar närmare på vem mannen är visar det sig att han är förtroendevald på Fastighets, i Stockholm. Med det menas att han har blivit vald av medlemmar för att förbättra arbetsvillkoren för städare i Stockholmsområdet.
I mejlet till Region Västerbotten står det att mannen har åkt till Skellefteå och gjort skyddsronder där städare jobbar. Men mannen har varken med Skellefteå eller Kleni att göra i sitt fackliga uppdrag.
Bror till ägare
Enligt Fastighets finns det inga skyddsombud på Kleni. Vi undrar varför mannen, som har fackligt uppdrag i Stockholm, utger sig för att vara Klenis skyddsombud.
Inom kort förstår vi varför – mannen är bror med ägaren av Klenis personalbolag, som nyligen har gått i konkurs med skatteskulder i mångmiljonklassen. Konkursen innebär att nästan 100 städare blir av med jobbet.
Dessutom har han suttit som styrelsesuppleant i två bolag kopplade till Kleni.
Efter att vi har börjat ställa frågor till Fastighets får vi ett samtal från mannen.
Lägger på luren
”Vad vill ni? Varför frågar ni allt det här?”, säger mannen som med orolig röst förklarar att han hade problem under den här tiden, men att han inte vill gå in på detaljer.
Vem gav dig uppdraget att göra skyddsronderna, var det Fastighets eller Kleni?
– Det var Kleni, säger mannen.
Efter tio minuter lägger han på. I dag går det inte längre att få kontakt med mannen.
Fastighets har inte heller fått kontakt med sin förtroendevalda.
”Väldigt fabricerat alltihopa”
Lemmy Mauritzon, Fastighets ordförande, reagerar kraftigt på att Kleni har bett en av fackets förtroendevalda att förhandla med Region Västerbotten. Han påpekar också att regionen är Kommunals avtalsområde.
– Han har inget mandat att göra skyddsronder i Skellefteå. Det är väldigt fabricerat alltihopa, säger Lemmy Mauritzon.
Enligt Lemmy Mauritzon har företaget gjort sig skyldiga till avtalsbrott. Vad gäller den fackliga företrädaren går hans uppdrag ut i början av nästa år.
”Falsk marknadsföring”
Men varför vill ett företag ljuga om att de har flera skyddsombud? Lemmy Mauritzon tycker att svaret på frågan är självklart.
– Det ger företaget en aura av seriositet, att de har en företagskultur med facklig aktivitet. Men i det här fallet är det falsk marknadsföring. Det är i min värld kriminellt att man utnyttjar oss på det sättet, säger han, och tillägger att han inte varit med om något liknande förut.
Hur kan ni som fackförbund förhindra att era förtroendevalda går oseriösa arbetsgivares ärenden?
– Det finns inte en chans att vi kan göra det. Det ligger inte i vårt uppdrag att granska våra medlemmar. Däremot om det kommer fram en sådan här sak, är det klart att vi måste agera.
Kommunal svarar samma sak: om en facklig företrädare visar sig vara olämplig så agerar de.
Försökt anmäla skyddsombud
Klenis vd, Stefan Köhler, skriver i ett mejl att det inte föreligger jäv på grund av släktskap. Han uppger även att Klenis hr-chef är i kontakt med Fastighet i frågan. Efter att vi har ställt frågor har Kleni försökt att anmäla två skyddsombud.
Men Fastighets har sagt nej till Kleni. Orsaken är att arbetsgivaren inte får välja skyddsombud. De anställda och facket avgör det, enligt svensk lag.
Nu försöker flera jurister i Stockholm att utreda konkursen av Klenis personalbolag, eftersom det finns misstankar om oegentligheter. Bolaget har nio miljoner kronor i skatteskulder. Dessutom kommer mer än två miljoner kronor i statlig lönegaranti att betalas ut till de närmare 100 städare som står utan lön.
Men flera av bolagets företrädare får de inte kontakt med. Det gäller även ägaren. Båda bröderna – ägaren av personalbolaget och det falska skyddsombudet – verkar ha gått under jorden.
Granskningen är en sampublicering mellan Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren