Såg ni när världens rikaste man, Elon Musk, heilade inför miljonpublik? Det har hänt mycket i USA under de senaste veckorna, så nu gäller det att hänga med!

Hur rör detta oss? kanske ni tänker. Förutom att USA har tillgång till 800 militärbaser jorden runt, varav 17 ligger i Sverige, styr även USA våra största sociala medieplattformar. Plattformarna är de främsta kommunikationsmedlen vi har.

Klassuppvaknande på Tiktok

Den amerikanske mediejätten Meta, ägd av miljardären Mark Zuckerberg, styr en stor del av de populäraste apparna för kommunikation (Facebook, Messenger, Instagram, Threads och Whatsapp). Metas algoritmer bestämmer vilka samtal som prioriteras och dess policys vilka samtal som är tillåtna. Delar du innehåll som inte anses passande kan du hindras från att nå dina följare (shadowban) eller i värsta fall bli avstängd.

Meta har de senaste åren utmanats av Tiktok, som har fått en yngre användarbas. Där är algoritmen lite annorlunda eftersom den begränsar stora företag och influencers, till förmån för plats åt oss vanliga dödliga. Det har lett till en ny våg av klassuppvaknande som förut inte har kunnat existera digitalt. Människor har kunnat se att de har mer gemensamt med gemene man, än med miljardärerna. Kampen sker inte från vänster till höger, utan uppifrån och ned.

Metakonton massraderas

Zuckerberg har lagt många miljoner på att få Tiktok svartlistat i USA. Argumentet utåt: Tiktok är baserat i Kina och därför finns en risk för användarnas data (samtidigt har Meta haft flera skandaler kring dataläckor). Folk massraderar sina Metakonton. Det beslutas att Tiktok ska släckas ned i USA och miljoner användare organiserar sig i protest och ger frivilligt sin data till Kina genom att gå över till Kinas motsvarighet till TikTok – Rednote.

Både Zuckerberg och Musk stod på första raden vid Trumps installation, vilket sänder ett tydligt budskap till folket.

Resultatet? En digital mur faller, nya samtal uppstår. Amerikaner chockas när de ser att kinesiska medborgare har råd med mat och sjukvård. Kineser ser att amerikaner behöver betala för att åka ambulans. (TikTok kom tillbaka online efter 12 timmar med ett meddelande som gav ett personligt tack till Trump och en ny censur som omöjliggör amerikaner att söka på innehåll som visar Trump i en negativ kontext).

Skyddar sina intressen

Maktens män vill inte ge forum för dessa samtal eftersom det leder till ett klassuppvaknande. Därför skapar de plattformar som reser murar. Därför gör de allt för att skydda sina intressen. Både Zuckerberg och Musk stod på första raden vid Trumps installation, vilket sänder ett tydligt budskap till folket. I Trumps regi tillåts megaföretag forma samtalet utifrån politisk vindriktning.

Men så länge det finns kamp så finns det hopp. Förändring är inte enkelt, men det är nödvändigt. När vi organiserar oss tar vi tillbaka makten över samtalet och på så sätt så stannar makten kvar hos folket, där den hör hemma.