I en värld där monumentala frågor och makthavare stjäl rampljuset kan det tyvärr vara lätt att förbise de små hjältarna i vardagen. Jag talar, förstås, om myrorna.

Dessa små, envisa och kloka varelser bär på insikter om gemenskap, uthållighet och modet att gå mot strömmen – något som ibland glöms bort i vår snabba värld.

Arbetarrörelsen och myrorna har mer gemensamt än man kan föreställa sig. Först och främst, kämpar vi båda för en bättre tillvaro. Arbetarrörelsen sliter för rättvisa arbetsvillkor och jämlikhet, medan myrstackarna kämpar för att försäkra sin överlevnad mot gigantiska fotsulor och obevekliga regnskurar.

Ingen arbetare kan förändra världen ensam.

Båda grupperna förstår vikten av kollektiv ansträngning – ingen myra kan bära hela sockerbiten själv, precis som ingen arbetare kan förändra världen ensam.

Arbetarna organiserar sig

Om vi tar en titt runt om i världen ser vi att arbetarrörelsens och organiseringens vindar blåser upp till storm. Från lokförstrejken till Teslastrejkerna – som i skrivande stund inkluderar hela nio fackförbund!

Och vi har textilarbetare i Bangladesh som strejkar för högre löner med 300 fabriker nedstängda hittills. Men det är inte bara arbetarna som reser sig. Miljontals människor över hela världen ger sig ut på gator och torg för att visa solidaritet med Palestina och det pågående folkmordet som sker framför våra ögon i Gaza.

De kämpar dag efter dag, med huvudet högt och antennerna ännu högre. Precis som arbetarrörelsen, som aldrig slutar kämpa för en mer rättvis och jämlik värld.

Så, vad händer när myrorna organiserar sig? Har du någonsin råkat trampa i närheten av en stack med pissmyror? En ensam liten myra, kanske inte är så svår att tampas med, men när du har lyckats förargat en hel stack som tillsammans klättrar över hela dig, så är det inte så mysigt längre.

Slutar aldrig kämpa

Myrorna lär oss också en läxa om envishet och uthållighet. Oavsett hur stor och skrämmande en motståndare är ger de inte upp. De kämpar dag efter dag, med huvudet högt och antennerna ännu högre. Precis som arbetarrörelsen, som aldrig slutar kämpa för en mer rättvis och jämlik värld.

Nästa gång du ser en liten myra traska framför dig på trottoaren, stanna upp och fundera över vad den lilla krabaten egentligen har att säga dig. För i den lilla myran kan det finnas en stor lektion om gemenskap, envishet och vikten av att lyssna på de röster som sällan hörs.

Så låt oss alla ta ett steg tillbaka och fråga oss själva: Vem bryr sig egentligen om den lilla myran och vad betyder myran för mig? Kan jag lära mig något av den?

PS: Om det inte framgick tydligt nog, så är det är du som är den lilla myran. Upp till kamp! D.s.