Sverige har haft en våldsam start på 2025. Under årets första månad skedde 32 sprängdåd runt om i Sverige, merparten i Stockholmsområdet. 

Enligt Polisen beror ökningen av antalet sprängdåd både på konflikter i den kriminella gängmiljön och en kraftig ökning av utpressningsfall.

Sedan våldsvågens början för drygt två år sedan har kriminella nätverk börjat använda sig av minderåriga som utför dåden. En betydande del av de 50 personer som gripits under de senaste månaderna är under 15 år, rapporterar Dagens Nyheter. 

Kraftig sprängning i hyreshuset

Fastighetsskötaren och det regionala skyddsombudet Kim Nilsson är en av dem som mötts av glassplitter på sin arbetsplats.

Natten till torsdagen den 23 januari detonerade en sprängladdning i Uppsalahems hyreshus på Muningatan i centrala Uppsala. Explosionen hördes över stora delar av staden. En person skadades av glassplittret. 

En polis fotograferar en skadad byggnadsentré på natten. Det finns krossat glas och bråte runt omkring, och polisavspärrningsband syns i förgrunden.
En port totalförstördes vid den kraftiga explosionen på Muningatan i centrala Uppsala.

Kim Nilsson arbetar inte i det aktuella huset men besökte kollegorna som jobbar i huset efter dådet. Han upplevde dem som förvånansvärt lugna. 

– Folk har vant sig vid att sådant här händer i samhället, de har tyvärr blivit luttrade för olika våldsdåd. Det är tråkigt att det ska behöva bli så, säger han. 

De röjer upp efter sprängdåden

Sprängningen i januari är den första som skett hos Uppsalahem under hans tid på företaget. Han beskriver sprängningarna som en ny säkerhetsrisk som arbetsgivaren måste ta tag i.

Men han bedömer det ändå som mer sannolikt att fastighetsskötare utsätts för hot och våldsbrott än att de skadas i sprängningar. 

– Vi jobbar ju mellan sju och fyra och det är sällan sprängningarna inträffar dagtid. Det är värre för hyresgästerna, detta sker ju i deras hem. 

Ingången till en skadad byggnad med krossat glas och skräp på marken. Polisens avspärrningsband syns suddigt i förgrunden.
Efter en sprängning blir det fastighetsskötarnas uppgift att röja upp bland glassplitter och annan bråte.

Efter ett sprängdåd är det ofta fastighetsskötarna som röjer upp och ser till att ingen skadar sig på glassplitter och annat. Därefter tar entreprenörer vid och återställer fasaden. Men fastighetsskötarnas viktigaste uppgift är att finnas där för hyresgästerna, menar Kim Nilsson. 

– De materiella skadorna löser ju sig, men vår huvuduppgift är att skapa trygghet för hyresgästerna. Vid oroligheter brukar vi öppna upp kvarterslokalen så att vi kan svara på frågor och bjuda på kaffe, säger Kim Nilsson. 

Ingen utbildning om sprängningar

Uppsalahem har utbildningar där de anställda lär sig om hot och våld och vad de ska göra om de exempelvis hittar vapen.

Men någon specifik utbildning om hur de ska agera vid just sprängningar eller hur man känner igen en sprängladdning har de ännu inte haft.

– Just det här är ganska nytt för oss, Vi får diskutera hur vi ska tänka framåt. Vi kommer absolut att diskutera det på nästa möte med skyddskommittén, säger Kim Nilsson.

Vad tänker du om den här samhällsutvecklingen? 

– Det är obehagligt och väldigt tragiskt. I min värld handlar den här våldsvågen om utanförskap.