Unga vuxnas bostadssituation i Sverige är idag alarmerande. Exempelvis bor idag var fjärde ung och nästan varannan student hemma hos förälder/föräldrar, där bostadsbristen är en viktig förklaring, visar en ny undersökning Byggnads låtit göra.

– Nu måste kommunpolitiker, byggherrar och bostadsministern ta sitt ansvar för att täcka det behov som finns av att bygga nya lägenheter. Det är ungas framtid det handlar om, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads

Vid seminariet: Ung och grön! – Vi bygger ungt, smått och billigt i Almedalen och på Aftonbladet Debatt idag presenterades en opinionsundersökning som Byggnads låtit Novus Opinion göra och som visar på många intressanta fakta kring unga och studenters svåra bostadssituati. Var femte ung vuxen är idag orolig för att de inte ska få ett eget boende. Var fjärde mellan 18 och 32 år bor hemma hos förälder/föräldrar och bland studenter är det nästan varannan som bor kvar hemma.

Sex av tio tror att man kommer att flytta till lägenhet nästa gång man flyttar, men sex av tio drömmer om villa/radhus. Tre av fyra unga vuxna upplever att det är svårt för unga att hitta ett eget boende. Kostnaden är viktigast när man letar efter eget boende. Ungefär hälften av unga och mer än hälften av studenter tror inte att de kommer flytta de närmste året.

50 procent av studenterna tycker det passar med en mindre storlek på lägenheter än 40 kvadratmeter. Detta visar på behovet av små lägenheter och ett smart byggande. Enkelhet, småskalighet och ekonomisk rationella lösningar är det som måste till.