Sedan i morse strejkar ett femtiotal anställda på fem bostadsbolag. Fastighetsfolket har besökt de 20 anställda, reparatörer och hantverkare, på Telgebostäder i Södertälje, som är uttagna.

Medlarna lyckades kvällen innan inte hitta en lösning som både Fastighets och Pacta kunde acceptera. En av de frågor som parterna inte kunnat enas om är om löneutrymmet i sin helhet ska fördelas lokalt på företaget eller om avtalet kan garantera generella löneökningar. Fastighets kräver individgarantier vid fördelning av lönepotten vilket Pacta säger nej till.

De strejkande har samlats utanför hantverkarnas och reparatörernas kontor i stadsdelen Hovsjö. Många av dem pratar om hur viktigt det är att alla garanteras en viss del av löneutrymmet.
– Jag vill inte vara den som får noll kronor vid nästa löneförhandling, säger reparatör Mikael Johansson.
– Jobbarkompisarna ska inte heller behöva bli utan lönepåslag. Alla har sina räkningar att betala så vi står här för rätten att få dela på löneutrymmet, säger reparatör Kjell Andersson.
– Jag tycker också att det är bra att vi tar strid för hur pengarna ska fördelas. Alla anställda måste garanteras en viss löneökning varje år, säger hantverkare Per-Ole Olsen.

Hur länge strejken
kommer att pågå kan ingen svara på idag. Telgebostäder är en av de fem arbetsplatserna med utvalda yrkesgrupper som är uttagen. Enligt Fastighets är det upp till Pacta att kontakta förbundet för en lösning.