I dag, tisdag den 15 oktober, samma dag som Sverige spelar VM-kvalmatch på nationalarenan i Solna, träffar LOs Karl-Petter Thorwaldsson företrädare för den svenska idrottsrörelsen. Syftet är att diskutera arbetsvillkoren när nya arenor byggs inför stora idrottsevenemang. Högst upp på dagordningen står situationen för migrantarbetare i Qatar. Med på dagens möte är också Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Drygt 4 000 arbetare beräknas riskera att dö i arbetsolyckor innan första bollen har sparkats i Fotbolls-VM i Qatar år 2022. Men Qatar är inte unikt. Respekten för fackliga och mänskliga rättigheter åsidosätts gång på gång i samband med stora internationella sportevenemang. Här har Internationella Olympiska Kommittén, internationella idrottsförbund, FIFA och Internationella Paralympiska Kommittén ett stort ansvar.

-Därför har vi bjudit in deras svenska motsvarigheter, SOK, Riksidrottsförbundet, Fotbollförbundet, Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté till ett förutsättningslöst möte om hur vi kan samarbeta kring dessa frågor, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som nyligen utsågs till ordförande i världsfackets kommitté för fackliga och mänskliga rättigheter.

Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, som förra veckan besökte Qatar, deltar i mötet liksom IF Metalls förbundssekreterare, Monika Teodorsson.