Ska fastighetsskötare utföra allt fler administrativa uppgifter måste de få utbildning för det och ett lönepåslag. Någon form av yrkescertifiering vore också bra. Det skulle höja jobbets status. Så beskriver Mikael Norén, fastighetsskötare i Åmål och klubbordförande, framtidsfrågorna för branschfolk.

Sj:s långsamgående tåg tar mig till Dalslands enda stad Åmål – mest känd för sin årliga bluesfestival. Solen värmer denna höstdag, luften är klar och ren och det är lätt att räkna personerna som rör sig på gator och torg. I stadens hjärta flyter stilla Åmålsån och här ligger kommunhuset – där Mikael Norén som ledamot i kommunfullmäktige tillbringar många kvällar – ett kulturhus och en vacker småbåtshamn.
Mikael stortrivs i småstadsidyllen, men säger att kommunikationerna kunde vara bättre. Flera gånger har han fått ta taxi hem när han varit på fackliga möten och kurser.

På värdshuset hälsar kassörskan glatt på Mikael, några kavajklädda män nickar igenkännande, en man i arbetskläder vill byta några ord och även kvinnan i hans sällskap hejar. Det är som att vara i sällskap med en kändis. Mikael Norén medger att han nog är bekant för merparten av invånarna genom sina fackliga och politiska uppdrag plus engagemang i Hemvärnets intresseförening och fotoklubben. Hade han visitkort, skulle det behöva vara av A4-format. Viktigast i detta sammanhang är dock att han är klubbordförande för Riksbyggen i Bohus-Älvsborg och skyddsombud.

Att Mikael är en ”hyperaktiv” person beror i mycket på hans uppväxtmiljö.
– Mina föräldrar var aktiva föreningsmänniskor. Pappa har även varit politiskt engagerad – för sossarna då som jag själv. Solidaritet, rättvisa och människors lika värde är självklara riktmärken för mig.
Redan som ung grabb började Mikael jobba ideellt ihop med sin pappa för en förening i Ånimskog, strax utanför Åmål, där han är född och idag bor om sommaren i husvagn på campingen.
– Jag var med och renoverade en ladugård som nu är en flitigt använd kulturarena, säger Mikael. Det är kul att arbeta för bygdens bästa och jag är stolt över det föreningen åstadkommit. På samma vis känner jag glädje och stolthet över att vara fackligt förtroendevald.

Den viktigaste frågan för fastighetsskötare är odiskutabelt att jobbet håller på att förändras och bli mer administrativt.
– Arbetsgivare lämpar över arbetsuppgifter på fastighetsskötare som kontorspersonal tidigare skötte, säger Mikael. Senast är det fakturering och fakturakontering. Allt administrativt jobb gör att fastighetsskötare redan är mer beställare än utförare. Reparationer läggs till exempel ofta ut på entreprenad.
Han uppmanar fastighetsskötare att rapportera hur lång tid de ägnar åt administrativa sysslor.
– Det slarvas med det, ibland kanske för att tekniktrassel gör att det tar så stor del av arbetsdagen.

Att alla ska få utbildning för att klara de nya arbetsuppgifterna är ett fackligt krav.
– Samtidigt måste man ha med i bilden att en del äldre fastighetsskötare inte är så pigga på att jobba vid dator, säger han. Det kan bero på att de har svårt att ta till sig tekniken eller helst inte vill ha något administrativt jobb. Hur man ska hantera den situationen är svårt. Kanske kan man resonera så att de som bara vill jobba med skötselservice får acceptera lägre lön?

Mikael poängterar att fastighetsskötarjobbet är ganska bra som det är. Ett sätt att lyfta jobbet vore dock att införa ett yrkesbevis.
– Idén har diskuterats tidigare inom Fastighets. Det är dags att ta upp frågan igen.
Säkerhetstänkande och trygghet i branschen måste ständigt vara i fokus.
– Alla inklusive sommarjobbare måste få säkerhetsutbildning. Även bara en dags fortbildning är värdefullt. Uppträder en boende hotfullt ska det rapporteras till arbetsledaren som får vidta nödvändiga skyddsåtgärder.

Mikael talar sig varm för en låglönesatsning. En sådan kommer på sikt att höja allas löner.
– Likalöneprincipen är också viktig. Har fastighetsskötare samma arbetsuppgifter ska de ha lika lön oavsett om en är ny i yrket och den andre har lång erfarenhet. Nyanställs en fastighetsskötare med högre utbildning, till exempel inom trädgård, bör han/hon få betalt för sin specialutbildning som alla på arbetsplatsen har nytta av. Samtidigt ska arbetsgivaren se till att tidigare anställda får liknande utbildningsmöjlighet. Antar de erbjudandet bör även de få bättre lön.

Mikael Norén berättar att det är jättesvårt att få medlemmar att engagera sig fackligt.
– Det bästa sättet att få korn på folk som kan passa för fackligt jobb är när det uppstår en större tvistefråga på en arbetsplats, om arbetsgivaren vill slopa snöjouren eller när många sägs upp. Då är det alltid några medlemmar som begär information av facket om vilka regler som gäller och hur de ska agera. Det var genom ett sådant initiativ jag blev värvad till fackklubben.

Mikael tycker att det fackliga jobbet gett honom mycket mer än det tagit. Han har fått gå bra utbildningar, delta i intressanta diskussioner både lokalt och centralt inom Fastighets och mött många engagerade människor.
Just mötena med människor ser han som essensen i alla åtaganden.
– Jag åtar mig inte uppdrag för att jag vill bestämma eller tror att jag vet bättre än andra. Inte heller är jag en stridbar person. Jag är övertygad om att de bästa besluten tas i samförstånd.

När det gäller hans hjärtas Åmål är det en utflyttningskommun idag. Det är brist på jobb, vilket speciellt drabbar ungdomar som söker sig till Karlstad och Göteborg eller Norge undan arbetslöshet.
– Jag har en duktig kille som rycker in i mitt ställe när jag jobbar fackligt. Det känns bra både för att arbetsgivaren inte behöver jaga vikarie och att en ung Åmålbo slipper stämpla några dagar, säger Mikael.
Något problem med tomma lägenheter har Riksbyggen inte, men det är många hus till salu. Familjer flyttar när inte pendling mellan hem och arbete på annan ort fungerar. Bra kommunikationer är en ständig fråga för kommunfullmäktige.
Mikael bor i ett av Riksbyggens hus där han jobbar som fastighetsskötare.
– Det fungerar utmärkt, jag tror inte jag blir mer störd av folk som vill prata fastighetsärenden än om jag bott på annat håll.

I slutet av vårt samtal medger Mikael Norén att det känns som han står vid ett vägskäl. Han har börjat fundera på om han ska lämna något uppdrag. Inte för att han känner sig utbränd, utan för att han behöver tid för sitt privatliv. Han har träffat en tjej och hans gamla sjuka pappa behöver hjälp.
– Men det är jättesvårt att välja bort något. Vad gäller det fackliga har jag heller ingen eldsjäl som kan ta över.

Namn: Mikael Norén
Ålder: 49 år
Arbetar som: Fastighetsskötare i Åmål
Bakgrund: En föreningsaktiv familj
Fackliga uppdrag: Klubbordförande, skyddsombud
Hjärtefråga: Demokrati
Hoppas på: Starkare ekonomi
Fritidsintresse: Foto, krigsskådespel, husvagnsliv
Favoritmusik: Från dansband till hårdrock
Senaste läsning: Kommunala handlingar
Motto i livet: ”Alla människor är lika värda”