Mathias Westbrand Emilsson vägrade att provjobba gratis. För det tilldelas han priset för ”Årets fackliga hjältedåd” på LO Ungdomsforum.

Just nu pågår LO Ungdomsforum, LO:s årliga konferens för unga, i Stockholm. Där utses varje år årets fackliga hjälte, något som Fastighets Lovisa Englund var en av finalisterna till förra året. Nu har 2014 års hjälte presenterats och vinnaren är Mathias Westbrand Emilsson från Umeå, tillhörande från Hotell- och restaurangfacket.

Han får priset för att han vågade säga ifrån till arbetsgivaren som ville få honom att provjobba utan lön. När han delade ett inlägg om detta på Facebook spred det sig snabbt och uppmärksammades också i flera medier.
Att en ung person våga stå på sig mot arbetsgivaren och inte backar för att väcka debatten var något som juryn ville hedra och utsåg honom därför till årets vinnare.

Årets övriga finalister var förbundsstyrelseledamoten Emmelie Renlund från Byggnads, den lokala ungdomskommittén LUKEN i Umeå samt de unga kongressombuden på IF Metalls kongress.