Fastighetsbranschens yrkesnämnd, FU, har börjat med branschrekommendation av gymnasieskolor som har VVS- och fastighetsprogrammet. Först ut är Polhemskolan i Gävle och Kaplanskolan i Skellefteå.

Skolorna ansöker om en rekommendation hos yrkesnämnden. För att bli godkänd som rekommenderad skola krävs att skolan kan garantera goda kontakter med branschföretag, erbjuder branschanpassat arbetsplatsförlagt lärande, använder aktuella och relevanta läromedel samt har behöriga yrkeslärare för fastighetsspecifika kurser.

Samtidigt kommer Skolverket med ännu en rapport som visar att allt färre elever väljer yrkesprogram i gymnasieskolan. Enligt Skolverkets preliminära statistik för hösten 2014 har yrkesprogrammen tappat 1 200 elever jämfört med året innan. Barn- och fritidsprogrammet har tappat flest.