Syriska flyktingar misstänks betala flera hundra tusen kronor för att köpa arbetstillstånd i Sverige, rapporterar SVT. LO anklagar arbetsgivarna för missbruk av systemet och kräver hårdare regler.

Misstankar om att personer som söker arbetstillstånd i Sverige utnyttjas har funnits länge. Nu rapporterar SVT Nyheter om vittnesmål om att flyktingar från Syrien erbjuds att köpa tillstånd för upp till 250 000 kronor styck. Och Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, bekräftar att ”misstankarna blivit mer levande”.

Sedan reglerna ändrades år 2008 har LO påtalat att det finns risk för missbruk. Sedan år 2010 gör Migrationsverket inte heller någon rimlighetsbedömning av anställningserbjudandena och kontrollerna är för dåliga, menar LO. De vill att anställningserbjudandet, som Migrationsverket baserar sitt beslut på, ska vara juridiskt bindande så att arbetsgivaren inte kan lova en sak och sedan erbjuda något annat.
– Jag tycker arbetsgivarna måste få motivera vad det rör sig om på ett annat sätt. Det är så uppenbart att det är missbruk av reglerna i dag, säger Thord Ingesson, utredare på LO, till SVT.

Han var inne på samma sak i våras, när Fastighetsfolket skrev om att arbetskraftsinvandrare riskerar att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare:
– Vi menar att arbetsgivaren måste åta sig att ha arbetaren anställd med vettiga arbetsvillkor under en viss tid. Sedan bör samhället ta på sig en del av ansvaret genom generösare regler för att stanna permanent i landet, sa Thord Ingesson.

Läs också: Ett regelverk i förändring