Idrottsanläggningarna i Arenastaden i Växjö drevs tidigare av kommunen. Men sedan 2011 sköter Östers Arena fotbollsarenorna och Växjö Lakers Vida arena. Då gick även fem av vaktmästarna över från kommunen till Östers Arena, ett dotterbolag till Östers IF.
Östers Arena får drygt 3,5 miljoner kronor per år från kommunen för drift och underhåll enligt ett skötselavtal. Verksamheten är i gång sju dagar i veckan från morgon till kväll.

Personalstyrkan har ändrats några gånger sedan Östers Arena tog över, senast för drygt ett år sedan då en vaktmästare sades upp på grund av ekonomisk arbetsbrist.
– Det är på grund av neddragningarna som vi har en dålig arbetssituation. Vi känner att vi inte hinner med vårt jobb och alla har högt blodtryck, säger vaktmästare Michael Roos.

I dag består personalstyrkan av fyra vaktmästare, varav en med lönebidrag. En av vaktmästarna jobbar deltid och är sjukskriven deltid.
Med en tajt arbetsorganisation har det också varit svårt att lösa till exempel sjukfrånvaro, berättar Michael Roos.
– Den bästa lösningen är att anställa en till vaktmästare så att tre personer kan jobba i skift och sköta anläggningen. Det har vi klarat av förut. Nu jobbar jag och kollegan Göran tvåskift som också innebär jobb varannan helg, säger Michael Roos.

Fastighets ombudsman Björn Lindberg har träffat arbetsgivaren för att diskutera vaktmästarnas arbetssituation.
– Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att se till att det inte finns ohälsa på arbetsplatsen. Därför ser man nu över alla arbetsuppgifter och hur mycket folk som behövs. De anställda ska få vara med i processen, säger Björn Lindberg.

Vaktmästarna sköter Tipshallen med en fotbollsplan, löparbanor och en läktare, gamla arenan med tre gräsplaner, den nya Myresjöhus Arena med en fotbollsplan och läktare för 12 000 personer samt en konstgräsplan. I jobbet ingår också att sköta utemiljön runt anläggningarna och planen. Den nya arenan är hemmaplan för fotbollslaget Östers IF i division 1.

Fastighetsfolket besökte vaktmästarna redan för drygt ett år sedan i samband med att en anställd sas upp. Redan då var vaktmästarna mycket oroliga för hur de ska klara av sitt jobb efter att en tvingats sluta.
Efter intervjun bad vaktmästarna om att slippa medverka i tidningen och Fastighetsfolkets chefredaktör valde då att inte publicera artikeln. Nu berättar vaktmästarna om sin arbetssituation både för Fastighetsfolket och P4 Radio Kronoberg.

P4 Radio Kronoberg
har granskat Östers IF, vaktmästarnas arbetssituation och skötselavtalet mellan kommunen och Östers Arena. I det ställs frågan om de drygt 3,5 miljonerna från kommunen går till rätt saker. Avtalet gäller några månader till och ska förnyas. Eva Johansson, ordförande i kultur-och fritidsnämnden i Växjö, säger till P4 Kronoberg att hon vill undersöka vad som har hänt och hur pengarna från kommunen används.

Sven Johannesson, som är ordförande för Östers IF, säger till Fastighetsfolket att det är allvarligt om anställda inte mår bra på sin arbetsplats.
– Vi för en diskussion med fackliga företrädare för att se över arbetstidsschemat. Vi har ett avtal med kommunen där vi levererar tjänster på de kommunala idrottsområdena på Arenastaden. Avtalet ska omförhandlas inför nästa år och förhoppningsvis kan vi nå en långsiktig överenskommelse.