Fastighets protesterar mot att Orhan Akman, anställd av UNI America, nekats ett förlängt uppehållstillstånd i Peru. Orhan Akman har varit en nyckelperson i Fastighets internationella projekt i Lima.

Städare och väktare i Peru har svårt att organisera sig fackligt. Fastighets medverkar sedan slutet av 2014 i ett biståndsprojekt i landet  tillsammans med UNI America för att stötta organiseringen (läs reportaget om projektet). Orhan Akman, anställd av UNI America, har hållit i projektet på plats och varit en viktig nyckelperson.

Som förklaring till att Orhan Akman inte fått ett förlängt uppehållstillstånd är att han deltagit i demonstrationer och ”stört den allmänna ordningen”. Fastighets ska skicka ett brev till Perus president och Perus ambassadör i Sverige för att markera sitt ogillande mot landets sätt att behandla en av UNI:s anställda.
– Att delta i demonstrationer är inte olagligt i Peru. Därför är det olyckligt och olämpligt att Orhan inte får fortsätta med sitt arbete i landet. UNI och flera fackliga organisationer har också visat sitt stöd. Det är viktigt att Peru fortsätter att utvecklas i en mer demokratisk riktning, säger Torbjörn Jonsson, projektansvarig på Fastighets.

Torbjörn Jonsson är också bekymrad för hur UNI:s projekt att bygga upp facklig verksamhet för städare och väktare i Peru, som Fastighets stödjer, kan fortsätta under den närmaste tiden.
– När vi besökte Lima i slutet av februari var väktare nära att bilda ett yrkesfack. Att Orhan inte får vara på plats, som varit spindeln i nätet och hållit projektet i Lima, kommer att försvåra det arbetet. I förlängningen kommer det här även att försvåra bildandet att ett fackförbund för städarna i landet, säger Torbjörn Jonsson.

Biståndsprojektet i Peru sker i samarbete mellan Fastighets, Union to Union och UNI America. UNI Global Union är en internationell facklig organisation där Fastighets ingår.