Aftonbladet skriver i dag om uteblivna löner, dåliga arbetsförhållanden och att personalen blivit hotad av arbetsledningen på städföretaget Allianceplus. Hotell- och restaurangfacket driver flera ärenden mot företaget, något som Hotellrevyn också har skrivit om.

En orsak till problemen är Allianceplus snabba utbredning i både Norden och Sverige. Under de senaste åren har de köpt upp företag som Städkedjan, Express Gruppen, Städab servicepartner och Support Syd. De finns nu i hela landet och har över 3 000 anställda.

Det har medfört att Allianceplus även köpt upp en del problem som funnits sedan tidigare i en del av de mindre företagen.
– De växer extremt fort och har inte hunnit ha koll på sin struktur. Problemen har funnits framför allt i de bolag som blivit uppköpta, säger Nicklas Nilsson, ombudsman i Fastighets region Ost.

Han säger att Fastighets har haft flera förhandlingar med företaget och att de arbetar för att alla ska få rätt löner.
– Min uppfattning är att Allianceplus vill och försöker vara ett seriöst bolag och att de agerar när vi påpekar saker, säger Nicklas Nilsson.

Fastighets har också begärt förhandling för att se över avtal och säkerställa villkor för de utländska arbetstagare på Allianceplus som har arbetstillstånd via Migrationsverket.

Företaget har dock tappat flera uppdrag och under våren har 120 personer varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist.
– Vi är under förhandling men börjar närma oss slutet. Vi har följt turordningslistan precis som man ska enligt principen sist in först ut. En mindre del av de varslade kommer att omplaceras inom företaget medan den större delen kommer att få gå, säger Nicklas Nilsson.