Ett drygt 20-tal unga män och kvinnor från de nordiska länderna är just nu samlade i Stockholm för att diskutera fackliga ungdomsfrågor.
– Tanken är att utbyta erfarenheter och se på skillnader och likheter, dels att knyta kontakter och att folk får lära känna varandra och slutligen att snacka ihop oss inför UNI Europas ungdomskonferens nästa år, säger Daniel Söderberg Talebi, ungdomssekreterare på Handels och ansvarig för den nordiska konferensen.
Frida Cederborg är Fastighets representant och tycker att mötet är en viktig möjlighet för att diskutera hur andra nordiska fackförbund gör för att organisera unga.
– Vi har inte så mycket ungdomsverksamhet i Fastighets och ofta säger man att det är för att det är så få unga men jag hör från andra här att det inte behöver vara ett hinder, säger hon.

Förutom Frida Cederborg deltar svenska representanter från Finansförbundet och Handels. Övriga deltagare kommer från Norge, Danmark, Island och Finland.
Även om förutsättningarna för de olika förbunden varierar beroende på medlemsantal, bransch och nationell struktur brottas många förbund med frågan hur man får medlemmar att gå med och stanna i förbunden.

Kati Saarinen från PAM i Finland.

PAM, det finska fackförbundet för anställda i servicesektorn, jobbar mycket på lokal nivå för att unga ska värva unga.
– Den största svårigheten vi upplever är att många inte tycker att de behöver facket förrän det dyker upp ett problem. Men jag försöker lyssna här och samla argument för varför man ska vara med, säger Kati Saarinen.
Danska Handels- och kontorsfunktionärers förbund, HK, jobbar exempelvis enligt en trestegsmodell för att värva nya, unga, medlemmar. Det första steget handlar om en snabb kontakt, att till exempel bjuda på kaffe utanför jobbet. I det andra gör de någon rolig aktivitet tillsammans. Först i det tredje steget kommer frågor om vad de potentiella medlemmarna vill att facket kan göra för dem.
– Förståelsen för vad facket är har minskat men vi är ett av förbunden som har brutit trenden och slutat förlora medlemmar, säger Nicolai Arentz.

Frida Cederborg lyssnar och tar till sig av tipsen och hoppas kunna låna idéer till Fastighets.
– Det jag främst tar med mig härifrån är de konkreta grejerna, som hur de gör i Danmark. För att verkligen få fler medlemmar är det viktigt att vara ute och synas, säger hon.

Läs mer:
”Viktigt att lära av varandra”

UNI Global Union

  • UNI Nordic Youth är del av ungdomsverksamheten i de nordiska medlemsförbunden i UNI Global Union. Det är en internationell facklig organisation som företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn i 150 länder runt om i världen.