Strejkvarslet som Fastighets har lagt gäller på sju arbetsplatser, däribland Rikshem i Uppsala.
– Om vi måste gå ut i strejk för få ett avtal så gör vi det. Vi är taggade för att få våra löner, säger klubbordförande Veronica Persson.

Anledningen till att Fastighets varslar om stridsåtgärder är för att de inte kan komma överens om ett nytt avtal med Almega fastighetsarbetsgivarna. Medlingsinstitutet har tagit emot strejkvarslet och ska nu utse medlare som ska försöka få parterna att komma överens.

Om Fastighets och Almega inte kan enas kommer strejken att bryta ut klockan 06.00 måndagen den 8 maj. Då gäller strejk och blockad, det vill säga stopp av allt arbete, för specifika yrkesgrupper på de uttagna arbetsplatserna. Dessutom gäller stopp för övertid, mertid och nyanställningar samt förbud mot inhyrning av personal.

Totalt berörs omkring hundra personer på sju olika arbetsplatser runt om i Sverige, däribland tolv fastighetstekniker på Rikshem i Uppsala.
– Det är bedrövligt att Almega inte kan gå med på förbundets krav. Att Almega inte kan gå med på en låglönesatsning utan att villkoren i avtalet försämras är inte bra, säger klubbordförande Veronica Persson.
Hon fortsätter:
– Om vi måste gå ut i strejk för få ett avtal så gör vi det. Vi är taggade för att få våra löner. Men det är alltid bättre att komma överens vid förhandlingsbordet, säger hon.
Fastighetstekniker sköter vatten, värme och ventilationer i vårdboenden, hyreslägenheter och affärslokaler i Uppsala. Det är de som reparerar om något inte fungerar i fastigheten. Om det blir strejk kommer skötseln av fastigheterna att läggas ner.

I Västerås omfattas bland annat fastighetsskötarna från Västmanlands Fastighetsskötsel som sköter Rocklunda IP. Klubbordförande Erkki Partanen ska träffa de fastighetsskötare som berörs av varslet i kväll för att prata om vad varslet innebär för dem.
– Det är aldrig roligt att det ska behöva gå så långt som till strejk. Men om vi inte kan få samma villkor som andra så blir det strejk, säger han.
Fastighetsskötarna på Rocklunda IP jobbar i skift. Till deras arbetsuppgifter hör bland annat inre och yttre skötsel, att öppna och stänga anläggningen, förbereda för olika evenemang och sköta fotbollsplanerna.
– Vid en strejk blir det ingen verksamhet på Rocklunda IP, säger Erkki Partanen.

Senast Fastighets varslade om stridsåtgärder var förra året. Även den gången gällde det ett avtal med Almega, men för städare.

Vilka gäller strejken?

  • All lokalvård på Domsjöfabriken i Örnsköldsvik som utförs av lokalvårdare på Brux AB.
  • Allt arbete som utförs av Coors reparatörer och fastighetsskötare på Kronprinsen köpcenter i Malmö.
  • Allt arbete av fastighetstekniker i Galleria Spiralen i Norrköping som utförs av Fastighets AB L E Lundberg.
  • Arbete på Rocklunda IP i Västerås som görs av fastighetsskötare anställda av Västmanlands fastighetsskötsel.
  • Allt arbete av fastighetsvärdar på Stena fastigheter i Göteborg.
  • Allt arbete som utförs av fastighetstekniker på Rikshem i Uppsala.

Läs mer:
Hur fungerar en strejk? Här är allt du behöver veta
Svåra ord? Läs mer i avtalsordlistan