Förhandlingarna med Almega fastighetsarbetsgivarna har pågått varje dag den här veckan. Den svåra frågan är låglönesatsningen.
– Vi försöker se hur vi kan nå fram till varandra, säger Fastighets Joakim Oscarsson.

I måndags blev Fastighets första avtal klart, med arbetsgivarorganisationen Fastigo. Avtalet ger en lönesumma på 1 780 kronor fördelat på tre år och innehåller en låglönesatsning enligt industrins modell, som LO står bakom.

webb-Joakim

Nu fortsätter förhandlingarna om nästa avtal, med Almega fastighetsarbetsgivarna.
– Vi har gjort ett bra avtal med Fastigo och det är viktigt att försöka hålla konkurrensneutralitet mellan fastighetsavtalen, säger Joakim Oscarsson, avtalsansvarig på Fastighets.

Den stora stötestenen är fortsatt hur det så kallade märket på 6,5 procent ska tolkas.
– Vi hoppas att båda parter följer industrinormen och det märke som är satt, säger Joakim Oscarsson.
Satsningen på lågavlönade innebär att alla heltider med lägre månadslön än 24 000 kronor ska räknas som att de låg på 24 000 kronor när lönepotten räknas fram. På avtal där många anställda har låga löner innebär det större kostnader för arbetsgivarna.

Är ni nära att gå i mål med Almega fastighetsarbetsgivarna?
– Det är svårt att svara på om vi är nära, saker kan förändras väldigt snabbt. Vi har en bra dialog där vi försöker hitta fram till varandra, säger Joakim Oscarsson.
Vad händer om ni inte blir klara idag?
– Det har vi inte bestämt, vi tar en dag i taget. Det är viktigt att vi når fram till något bra. Det handlar om medlemmarnas löner.

Den här veckan förhandlar Fastighets också om flera andra avtal. Det gäller avtal med Arbetsgivaralliansen för ideella och idéburna organisationer, Pacta, Almega serviceentreprenad samt Almega specialservice.

Läs mer: 
Ledare: Kamp om varje krona
1 780 kronor till fastighetsskötare
”Vi är väldigt nöjda med låglönesatsningen”
Olika syn på låglönesatsningen
Erfarenhet ska löna sig