Fastighets och Almega har kommit överens om ett nytt avtal för specialstädare och strejkvarslet dras tillbaka. Avtalet är treårigt med löneökningar på totalt 1 738 kronor och innehåller en låglönesatsning.

Under eftermiddagen lämnade medlarna sin slutliga hemställan till Fastighets och Almega gällande specialserviceavtalet. Nu har båda parterna sagt ja till förslaget. Det innehåller löneökningar på 550 kronor i år, 588 kronor 2018 och 600 kronor 2019.
– Jag är mycket nöjd med resultatet. Det är ett rent avtal i enlighet med LO-samordningen och innehåller en låglönesatsning. Det har suttit hårt att komma fram till ett avtal så jag är nöjd med tanke på utgångsläget, säger Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets.

Varför var det svårt att komma överens?
– Almega har haft en väldigt rigid inställning till hur industriavtalet med de 6,5 procenten och låglönesatsningen ska tolkas, säger Magnus Pettersson.

Den totala löneökningen på tre år är 1 738 kronor. Det är något lägre än på fastighetsavtalen som gav 1 780 kronor. Fastighets förhandlingsansvarige Jari Visshed förklarar det med att löneläget i saneringsbranschen är lägre än på fastighetssidan.
– När det är ett avtalsområde med ett högre förtjänstläge dras nivåerna upp eftersom lönepotten räknas fram i procent. Låglönesatsningen bidrar med ungefär en femtiolapp på specialserviceavtalet. Alla som tjänar under 24 000 kronor bidrar till potten med procent på 24 000, men på ett område där fler har en högre lön blir löneökningen något högre, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig och tredje ordförande i Fastighets.

Landade den totala löneökningen på 6,5 procent eller blev det mer?
– Det totala värdet på avtalet är 6,69 procent, så låglönesatsningen gör att vi hamnar över 6,5, säger Jari Visshed.

Att parterna kommit överens innebär att den varslade strejken för specialstädare, som skulle ha brutit ut på fredag morgon, ställs in. Almega välkomnar att det nu finns ett avtal.
– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den allvarliga strejk som Fastighets varslat om. En strejk som skulle slagit hårt mot bland annat svensk fordonsindustri. Efter en intensiv medling och långa förhandlingar är vi nöjda med att ha tecknat ytterligare ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Så blev avtalet

  • Treårigt med en sammanlagd lönesumma på 1 738 kronor fördelat på tre år.
  • Halva potten fördelas individuellt och halva generellt. Om parterna inte kommer överens finns en stupstock som gör att endast 25 procent kan fördelas individuellt av arbetsgivaren (samma som i det gamla avtalet).
  • Lägstalönerna höjs med samma summor som utgående löner.
  • Övriga ersättningar höjs med 2, 1 procent i år, 2,2 procent 2018 och 2,2 procent 2019.
  • Ungdomar fyllda 19 år får 18 700 kronor i år, 19 200 kronor 2018 och 19 710 kronor 2019.  Ungdomar fyllda 18 år får 17 600 kronor i år, 18 070 kronor 2018 och 18 550 kronor 2019.
  • Tillägget för särskilda arbetsförhållanden ändras och höjs från nuvarande 6 kronor per timme till 9 kronor per timme.

Läs mer:
Varsel om strejk för specialstädare
Strejken avblåst – avtal klart för fastighetspersonal

1 780 kronor till fastighetsskötare