Det var i vintras som det uppdagades av Sveriges radio P4 Jönköping att städbolaget K2 Comfort betalat ut låga löner till ett flertal av sina anställda städare. Detta är ett företag som Fastighets tidigare haft flera förhandlingar med. Förbundets ombudsmän Lennart Mauritzon och Peter Frommelin var generellt mycket kritiska till hur företaget behandlade sina anställda.

I samband med detta rapporterade Fastighetsfolket att branschorganisationen Städbranschen Sverige utestängde företaget som medlem eftersom flera styrelsemedlemmar reagerat.

Nu har organisationen gjort en egen granskning av företagets dokumentation och skriver i ett nyhetsbrev att K2 Comfort får komma tillbaka som medlem. Granskningen gäller dokumentation från år 2013 fram till nu.
– Vi kan efter vår kontroll inte konstatera oegentligheter eller särskilt avvikande villkor. Vi kan också förstå att där funnits andra frågetecken kring verksamheten men ser också kring dem en mer nyanserad bild efter våra möten och kontroller, skriver tidigare ordförande Mårten Widborg i ett mejl till Fastighetsfolket.

I den förra rapporteringen sa Mårten Widborg att branschorganisationens styrelse vill ändra medlemsvillkoren. Förslaget var kontroll av vilka kollektivavtal företag har tecknat och en ökad ekonomisk kontroll av företagen som vill bli medlemmar.
Vid det senaste årsmötet, i mitten av maj, beslutade organisationen att stärka den ekonomiska kontrollen, bland annat genom ”vissa automatiska system”, meddelar Mårten Widborg.
– Vid årsmötet har också klubbats att Städbranschen Sveriges medlemmar skall komma att behöva redovisa hur man hanterar kollektivavtalsfrågor i sin verksamhet, en förstärkning mot tidigare men inte ett krav på kollektivavtal, skriver han.

Frågan om kollektivavtal ligger nu hos fackförbundet Kommunal som sedan i våras försökt få företaget att skriva under ett avtal.
– Vi är fortfarande inblandade men jag har fått till protokollet att de inte vill teckna avtal, säger Thomas Olsson, ombudsman på Kommunal Sydväst.
Är din bild att företaget har bättrat sig?
– Nej. Jag upplever att det fortfarande finns stora brister när det gäller schysta villkor för de anställda. Om man nu har schysta villkor borde det vara utifrån den svenska modellen med kollektivavtal, säger Thomas Olsson.

Läs mer:
Städfirman K2 Comfort får kritik av branschen 
Flera kvinnor lurade av städbolag
Missade ett möte – blev uppsagd
K2Comfort i ny förhandling