I dag, tisdag, publicerar ITUC sin årliga sammanställning över världens farligaste länder att arbeta i. Rapporten visar att arbetare utsattes för våld i fler länder under det senaste året än året innan, 59 jämfört med 52. Dessutom har fackligt aktiva mördats i fler länder.
– Fackliga ledare riskerar att dödas i kampen för arbetstagares rättigheter. Klyftan mellan världens rikaste och fattigaste ökar. Den globala fackföreningsrörelsen är en resursjämnande kraft och blir, med sina 181 miljoner medlemmar, allt viktigare, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Mellanöstern och Nordafrika rankas som de farligaste regionerna men läget förvärras i flera länder, däribland Peru.
Under förra året dödades minst en facklig aktiv i Peru vilket gör att betyget försämras från tre till fyra på den femgradiga skalan i det globala rättighetsindexet.

Även biståndsprojektet som Fastighets driver i landet i samarbete med Union to Union och den internationella fackliga organisationen UNI Global Union har stött på motgångar.
I början av 2016 nekades Orhan Akman, administrativt ansvarig på UNI, förlängt uppehållstillstånd och tvingades lämna landet. Efter en tid ändrades beslutet och han kunde återvända, men enligt Fastighets ansvariga Torbjörn Jonsson är läget i landet fortsatt osäkert.
– Politiskt är det fortfarande fackföreningsfientligt och med en konservativ leding i landet. De yttre förhållandena har inte förbättrats, säger han.

Trots det finns vissa ljuspunkter. Under Torbjörn Jonssons senaste projektbesök i huvudstaden Lima kom det fram att de fackliga kunskaperna sprider sig.
– Ett av förbunden som vi har varit med och stöttat hade hjälpt ett annat företag att bilda en fackförening. Det är första gången under det här projektet som de har gjort det och det var väldigt roligt att se, säger Torbjörn Jonsson.
Han menar att städ- och väktarfacken som ingår i projektet har gått från att vara bräckliga och kortsiktiga till att tänka mer långsiktigt.
– Nu känns det mer stabilt och man pratar organisationsfrågor, utbildning och service till medlemmarna. Det känns mer som fackförbund nu, säger Torbjörn Jonsson.

Fastighets har haft som mål att ta projektet vidare till Colombia. Det är, nu liksom tidigare, rankat av ITUC som ett av de tio farligaste länderna i världen för arbetstagare. Trots ett framgångsrikt fredsarbete i landet är hot och våld mot fackligt aktiva djupt rotat i landet, enligt rapporten.

Läs mer: 
Fastighets planerar fackprojekt i Colombia
Orhan Akman tillbaka i Peru
Fastighets talar till städarna i Peru
Synliga städare har svårt att höras

Globalt rättighetsindex

ITUC:s globala rättighetsindex rankar länder på en skala från 1-5. Bäst betyg är 1, som innebär att det inte förekommer regelbundna kränkningar av arbetstagares rättigheter. 5 innebär att det inte finns någon garanti för rättigheter.
Sverige ligger, tillsammans med de övriga nordiska länderna, bland de 12 länder i världen som är säkrast att arbeta i.