Demokrati och medbestämmanderätt är inget som kommer till oss gratis. De måste hållas vid liv och återerövras hela tiden. Något som alla de som gått före oss i facket och partiet ibland dyrt har fått erfara.
På några månader har vi fått en helt förvandlad världsbild. Högerpopulism och antidemokratiska extremrörelser trycker på och sänder orosvågor genom den del av mänskligheten som har andra värderingar.
I Sverige står vi nu inför tre viktiga val. Kyrkovalet 2017, allmänna val 2018 och EU-valet 2019.
Många som läser detta sätter nog ett frågetecken efter kyrkovalet. Är det verkligen lika viktigt som de andra två?
”Ja”, svarar statsminister Stefan Löfven. Kyrkovalet är lika viktigt som de andra två ur partiets synvinkel.
Man kan inte göra ett kyrkoval med dåliga siffror det ena året och tro att det inte kommer att märkas i valet året därpå. ”Ingen röstar på en förlorare.”
Detta är ett skäl till varför även tämligen kyrkolikgiltiga socialdemokrater bör gå och rösta i kyrkovalet.

”Vi kyrksossar” det vill säga de av oss som är förtroendevalda i Svenska kyrkan, kan förutom ovanstående skäl lägga till flera andra skäl.
Vi ser med oro hur det sociala skyddsnät som vi varit vana vid, får allt grövre maskor. Många av våra medmänniskor faller igenom. Ibland ställer vi oss frågan: Vad händer när samhället inte längre räcker till?
Vi vet att det ofta är till kyrkan som dessa människor vänder sig i dag. Det kan vara pengar som saknas till barnets skridskor, för den ensamma förälder som inte har ekonomi att klara av detta och ibland till medlemsavgifter till barnens olika föreningsengagemang.
Men än viktigare är alla de som kommer för att få hjälp med mat för dagen, varma vinterkläder eller någonstans att bo en kall vinterkväll.
För alla dessa människor finns Svenska kyrkan där, precis som vi ”kyrksossar” önskar att den ska göra. En kyrka som är öppen och välkomnande mot alla, oavsett kön, ras, religion, sexuell tillhörighet och samhällsställning är vad vi socialdemokrater arbetar för.

Alla ni som är passiva medlemmar i Svenska kyrkan, gå och rösta. Titta efter vilka som ställer upp i din egen församling och rösta åt vänster.
Bara så räddar vi demokratin och en öppen, varm och välkomnande folkkyrka.