Rörigt på jobbet

Robert Nyberg

Du har säkert sett Robert Nybergs satiriska teckningar i Fastighetsfolket eller andra tidningar. Hans bilder finns i tidningar som Dagens Arbete, Publikt och på Aftonbladets ledarsida.
Nu tilldelas han studieförbundet ABF:s årliga litteratur- och kulturstipendium. Det har delats ut sedan 1949 för att uppmärksamma kulturarbetare som skapar och skildrar med syfte att förändra.
– Det känns jättebra, jag är glad och stolt, säger Robert Nyberg.

Han får stipendiet för att han med ”värme, humor och satir” skildrar vår samtid.
I motiveringen står det bland annat: ”Oavsett om det handlar om vårdbiträden och undersköterskor, förskollärare eller byggnadsarbetare, arbetslösa eller springvikarier, så står han på deras sida mot makt, girighet och avhumanisering.

ABF trycker också på att Robert Nyberg särskilt lyfter fram kvinnor och utsattheten i lågavlönade arbeten där deltidstjänster och delade turer är vanligt.
De skriver: ”Han lyfter upp kvinnor och kvinnors villkor till att bli en angelägen fråga för hela samhället.”
Hur kommer det sig att du har fokuserat på just detta?
– I de här grupperna finns de som kanske jobbar hårdast och får minst betalt för det. Då behövs bilder av det om man vill att samhället ska bli mer rättvist, säger Robert Nyberg och fortsätter:
– Bilderna är en insikt i hur orättvist det är och att omfördelningen går åt fel håll. Jag har hållit på så länge och på ett sätt är det obegripligt att det fortfarande kan vara så. Det är vemodigt, säger han.

Robert Nyberg har tecknat under flera decennier och menar att stipendiet är ytterligare en motivation att fortsätta.
– Med ett sånt här pris visar det att bilderna betyder något, säger han.
Stipendiet på 100 000 kronor delas ut i kväll på bokmässan i Göteborg.

Se fler av Robert Nybergs teckningar här.