Klubbordförande på Samhall: ”Vi ska kunna leva på våra löner”
Stödet är stort bland de anställda på Samhall efter varslet om konfliktåtgärder. Nu väntar lokala möten för att värva medlemmar och informera om den varslade strejken.
– Givetvis finns en kampvilja, säger Roger Sandlund i Haparanda.
Om LO-facken och Almega Samhallförbundet inte kan enas om ett nytt avtal blir det konflikt. Första steget gäller stopp för övertid och nyanställningar från den 12 oktober och sedan strejk på flera arbetsplatser från den 17 oktober.
För Fastighets del berörs tre Ikea-varuhus ifall det skulle bli strejk: Kungens kurva i Stockholm, Haparanda-Tornio och Helsingborg.
Eshagh ”Isak” Najmeddin är klubbordförande på Samhall i Stockholm. Han ska besöka Ikea Kungens kurva nästa vecka för att både informera och värva medlemmar men har redan hunnit få en del reaktioner.
– Det är bara positiva reaktioner så här långt. De tycker att det är bra att facket står upp för medlemmarnas rättigheter, säger han.
Han tror själv att det är nyttigt att facken visar att de inte släpper lönekravet.
– Samhall tror inte att facken har kapacitet att göra det här men nu kommer de få se vilken kraft som finns. Det kommer även att visas för ägarna, staten, säger han.
Eshagh Najmeddin tror inte att övertidsblockaden, som hör till första delen av varslet, kommer att göra så stor skillnad men att stopp av nyanställningar kommer att märkas.
Och skulle det gå så långt som till strejk kommer det att påverka mycket.
– Min förhoppning är att de kommer att skriva ett avtal innan, säger han.
Även Roger Sandlund, klubbordförande på Samhall i Haparanda, hoppas att en strejk ska kunna undvikas.
– Man hoppas ju att det räcker att skramla lite, säger han.
Han kommer att informera medlemmarna på Ikea Haparanda-Tornio löpande om vad som gäller om det ändå skulle bli en strejk och menar att många är redo att säga ifrån.
– Givetvis finns en kampvilja. Vi är ju lågavlönade på Samhall och krigar om samma upphandlingar som andra städföretag, på lika villkor, säger han och fortsätter:
– Jag tror att det är bra att vi på Samhall får chans att stampa ner foten en gång. Vi ska också kunna leva på våra löner, säger han.