Historiskt få behöver omställningsstöd – Ilona gick från otrygga jobb till fast arbete
En blomstrande högkonjunktur gör att rekordfå behöver omställningsstöd via Trygghetsfonden TSL. Yrkesgrupperna inom Fastighets utmärker sig när det gäller att snabbt få nytt jobb efter uppsägning. Ilona Moldovodan gick från otrygga anställningar på städföretag till fast jobb som lokalvårdare på Fridaskolan – och stortrivs.
Antalet uppsagda som behöver omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL har nått rekordlåga nivåer. Det visar ny statistik från Trygghetsfonden TSL.
Under september månad beviljade Trygghetsfonden TSL omställningsstöd för 919 uppsagda personer, en minskning med 28 procent jämfört med samma tid i fjol.
– Högkonjunkturen är främsta förklaringen, säger Johan Grauers, kommunikationschef vid TSL, till Fastighetsfolket.
Särskilt heta är branscher som transportföretag, byggsektor och tjänsteföretag, där över 80 procent får nytt jobb inom ett år. Men även personer i Fastighets yrkesgrupper utmärker sig när det gäller att snabbt hitta jobb efter uppsägning, jämfört med arbetssökande i andra branscher, något som Fastighetsfolket rapporterade om tidigare denna månad.
Ilona Moldovan, 61, jobbade tidigare som lokalvårdare på en vårdcentral i Göteborg och var anställd via företaget ISS. När ISS i samband med en upphandling inte fick fortsätta sitt uppdrag, sades Ilona Moldovan upp. Hon hade kunnat börja hos den nya uppdragsgivaren, Sodexo, men sade nej till detta för att det skulle innebära ännu en otrygg anställning som kunde ta slut efter tre år.
Via en assistent vid TSL Trygghetsfonden fick Ilona hjälp med att dokumentera all sin erfarenhet i ett cv och hitta ett nytt jobb som lokalvårdare på Fridaskolan i Göteborg. Ilona sökte jobbet och fick napp. Efter sex månaders provanställning fick hon fast tjänst på Fridaskolan, där hon nu har jobbat i över ett år.
– Jag trivs jättebra. Jobbet innebär mycket kontakt med barnen på skolan, jag plockar undan efter deras måltider och tröstar dem ibland när de är ledsna, berättar Ilona Moldovan för Fastighetsfolket.
Tidigare hade Ilona Moldovan vant sig vid korta anställningskontrakt, som efter tre år kan upphöra för att uppdraget går över till nya företag.
– Jag har alltid blivit återanställd i de nya företagen. Men nu, med ett fast jobb, slipper jag ändå leva i ovisshet. Det är skönt, jag är lycklig för nya jobbet, säger Ilona Moldovan.
Färre beviljas omställningsstöd
Under de senaste 12 månaderna har 12 717 personer beviljats omställningsstöd via Trygghetsfonden TSL, en minskning med 12,8 procent jämfört med föregående period.
Under krisåret 2009 fick 60 000 personer omställningsstöd via Trygghetsfonden TSL.
Fastighetsanställda får jobb ovanligt snabbt efter uppsägning, visar siffror som Fastighetsfolket har begärt ut från Trygghetsfonden TSL.
785 fastighetsanställda beviljades omställning mellan den 1 oktober 2016 fram till sista september 2017. 83,7 procent av dessa har under denna tid hittat nytt jobb (jämfört med andra branschers genomsnitt på 79,6 procent).
81 procent av deltagarna inom Fastighets får dessutom ett lika eller minst lika kvalificerat jobb, även det är en något högre andel jämfört med andra branscher.
Källa: Trygghetsfonden TSL.