Kvinnor i facket säger ifrån
Våldtäkter, nakenbilder och tafsande från avdelningsföreträdare, kursdeltagare och anställda i svenska fackförbund. Över 1 500 fackligt engagerade kvinnor säger nej till sexism och sexuella trakasserier i uppropet #inteförhandlingsbart. Flera företrädare från Fastighets står med i listan.
I efterdyningarna av kampanjen #metoo har kvinnor i flera olika yrken och branscher gått samman och vittnat om sexuella övergrepp och säger stopp mot sexism och trakasserier.
Senast i raden är kvinnor från hela den fackliga rörelsen i uppropet #inteförhandlingsbart, som publicerades av tidningen Dagens ETC. I listan som innehåller över 1 500 namn finns flera från Fastighets, däribland Yvonne Nygårds, Fastighets andre ordförande.
– Det här är frågor som behöver lyftas. Det handlar inte bara om sexuella trakasserier utan även om härskartekniker och hur man behandlar varandra, säger hon.
I uppropet skriver kvinnorna att de är stolta över att tillhöra fackföreningsrörelsen, som kämpar mot sexuella trakasserier och sexism på arbetsmarknaden. De lyfter fram fackens viktiga roll i att motverka orättvisor på arbetsmarknaden.
”Men tyvärr finns det ett hinder i vägen för att fackföreningarna med trovärdighet och effektivitet på allvar ska kunna förändra arbetsmarknaden och samhället i detta. Sexism och sexuella trakasserier finns och sker också, utbrett, inom fackföreningsrörelsen. Historierna är för många för att blunda för.”
De anonyma vittnesmålen handlar om allt från ovälkomna kommentarer och ryktesspridning till smekningar i bastun på kursgården och rena våldtäkter.
Yvonne Nygårds är inte förvånad över vittnesmålen.
– Det är klart att det finns vissa branscher som är extra utsatta men det här finns överallt, säger hon.
Hon menar att det måste bli en genomgripande förändring.
– Jag tror att hela LO måste anamma det här, vi behöver ta upp frågan på alla gemensamma utbildningar, säger Yvonne Nygårds och fortsätter:
– Och alla Fastighetsanställda och förtroendevalda måste få ta del av våra nya riktlinjer redan i introduktionen. Det måste vara okej att säga ifrån och man ska bli respekterad om man gör det. Det är viktigt att bli trodd.
Ivy Salaris, fackligt förtroendevald i Fastighets region Väst, är en annan av kvinnorna från Fastighets som har skrivit på uppropet.
– Jag har själv inte blivit utsatt men jag har skrivit på för att ge mitt stöd. Det är inte okej att mina fackliga kamrater blir utsatta för det här. Det är viktigt att det kommer ut, säger hon.
Även Frida Edvardsson, förtroendevald i Fastighets region Tvärs, väljer att skriva på för att visa sitt stöd.
– Det som händer är inte okej, vi måste visa att vi är många tillsammans som kan göra skillnad, säger hon.
Hon har själv inte varit utsatt för sexuella övergrepp men berättar att hon flera gånger känt obehag i samband med fackliga kurser.
– Det har varit vid samkväm på kvällen. Det har inte hänt något men det är män, från andra förbund än Fastighets, som inte har respekterat att jag inte varit intresserad. Vid de tillfällena har jag gått därifrån, berättar hon.
Frida Edvardsson tror att det är svårt att bryta strukturer men hoppas att det här ska vara början på en förändring.
– Jag hoppas att tystnadskulturen försvinner och att vi börjar prata om det.
Vad är #metoo?
Me too-rörelsen startade redan år 2006 av amerikanska Tarana Burke. Den riktade sig då till framför allt svarta, unga kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.
I oktober i år fick hashtaggen och rörelsen ny fart när skådespelaren Alyssa Milano skrev på Twitter: ”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”.
Strax innan hade New York Times rapporterat om flera kvinnor som anklagade Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för våldtäkt och sexuella trakasserier.
Under den senaste månaden har #metoo tagit fart även i svenska sociala medier och har fått flera efterföljare i upprop från flera branscher, som till exempel skådespelarnas #tystnadtagning, transportbranschens #banoväg, #teknisktfel i teknikbranschen, juristernas #medvilkenrätt, och de fackliga kvinnornas #inteförhandlingsbart.