Städare – så ska du göra om du inte får din lön i tid
Har du inte fått lönen på utsatt tid? Orsaken kan vara att företaget du jobbar åt har ekonomiska problem. Fackets råd är att be om hjälp snabbt för att inte gå miste om pengarna.
För de flesta kommer lönen in i tid på kontot, men vad har anställda för rättigheter vid försenad lön och vilken hjälp går att få? Medlemmar i Fastighets som exempelvis arbetar som städare drabbas ibland av att inte få sin lön på utsatt tid. Då är det bra att kontakta facket så fort som möjligt.
– Det är viktigt att kontakta oss direkt för att inte gå miste om pengarna, säger ombudsman Ewa Edström på Fastighets.
Utebliven lön kan hamna hos Kronofogden
Orsaken till att lönekontot gapar tomt kan vara slarv från arbetsgivaren, men också att företaget inte har tillräckligt med pengar. Den som inte får ut sin lön kan få hjälp av facket att ställa ett lönekrav, det vill säga att göra en betalningsuppmaning för att få arbetsgivaren att betala lönen. Om inte det hjälper begärs företaget i konkurs och ärendet hamnar hos Kronofogden.
Lurad på lön ska larma snabbt
Sätts företaget i konkurs kan anställda få statlig lönegaranti. Då kan man få lön under sin uppsägningstid, men det går bara att få ersättning för lön som är intjänad tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten.
– Det är en väldigt kort frist, tre månader går väldigt fort. Många vill inte bråka med arbetsgivaren och vara besvärliga. I stället väntar de och hoppas att situationen ska lösa sig om det saknas pengar i firman, men det kan straffa sig, säger Ewa Edström.
Att begära ett företag i konkurs kan låta som en drastisk åtgärd. Men om företaget exempelvis tappat kontrakt och inte hittar nya uppdrag kan det vara det enda som återstår. Konkurser bland städföretag och i fastighetsbranschen är heller inte ovanliga.
Enligt kreditupplysningsföretaget UC finns fastighetsservice bland de tio branscher som har flest företagskonkurser. I november 2022 jämfört med samma period 2021 har konkurserna ökat med 129 procent.
Rådet från facket är att ta det säkra före det osäkra och larma om företaget verkar komma på obestånd.
– Har du inte fått lönen den 25:e, hör av dig direkt till oss, säger Ewa Edström.
Tänk på detta för att få rätt lön i tid
- Se till att få ett anställningskontrakt där det framgår vilken lön du ska få och vilket datum den ska betalas ut. Du ska också få lönebesked där lön och eventuella tillägg för den aktuella perioden framgår.
- Har du inte fått lön på rätt datum, säg till chefen direkt att du har rätt till din lön.
- Kontakta facket och be om hjälp.
Statlig lönegaranti
- Statlig lönegaranti är ett skydd för den som inte fått sin lön när en arbetsgivare går i konkurs.
- Vanligtvis kan en anställd i ett företag som går i konkurs maximalt få ersättning för tre månaders utebliven lön. Tiden räknas bakåt från det datum konkursansökan lämnats till tingsrätten.
- Det är också möjligt att få ersättning för semesterlön.
Källa: Kronofogden