De två nazisterna dömdes i tingsrätten till fleråriga fängelsestraff efter bomben mot flyktingboendet Formule 1 i Göteborg. Som Fastighetsfolket rapporterat tidigare dömdes de för allmänfarlig ödeläggelse men friades från misstankarna om mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel. Rätten ansåg att det inte var tillräckligt tydligt att de haft uppsåt att skada städaren.  Men enligt domen skulle ändå den skadade städaren få drygt 197 000 kronor i skadestånd.

Bombdåden i Göteborg

Dom för bombdåd överklagas från två håll

Nyheter

Domen överklagades från båda håll och i hovrätten friades männen. I en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort så framkommer det att hovrätten inte fick del av all bevisning som kommit fram i Säpos utredning.

Säpo kopplade samman bombdådet på flyktingförläggningen med två andra attentat som också misstänktes vara utförda av nazister. Eftersom säkerhetspolisen efter ett tidigare attentat spanade mot en lokal nazistledare kunde de i tingsrätten lägga fram bevisning som kopplade nazistledaren till de äggklockor som använts vid bombdåden. Men den bevisningen fick aldrig hovrätten ta del av och det kan ha påverkat domen, enligt Ekot.

För den drabbade städaren, som fick allvarliga skador och men av dådet, innebär den friande domen att han inte får rätt till skadestånd.