Det stora städ- och FM-bolaget Lassila & Tikanoja, L&T, har verksamhet i Finland och på flera orter i Sverige. Företaget har bland annat flera objekt i Jönköping.

Nu har flera tidigare anställda på företaget berättat för SVT Jönköping att en mellanchef har betalat ut deras lön direkt i handen och de misstänker att de inte heller har fått hela lönen.

Det gäller bland annat en man från Azerbajdzjan som fick jobb och lägenhet till sig och sin familj genom den utpekade mellanchefen.

Han berättar att han började misstänka att han inte fick så mycket lön som han borde få. SVT har också sett bankutbetalningar där hans lön har betalats till ett konto som tillhör en anhörig till mellanchefen, medan mannen fick en lägre summa direkt i handen.

Enligt chefen var det bara tillfälligt fram till att städaren ordnat ett eget konto.

Fastighets har tidigare inte känt till problemen.
– Jag har inte hört något alls om det här från våra medlemmar på företaget, säger Lennart Mauritzon, ombudsman på Fastighets i Jönköping.

Lennart Mauritzon är ombudsman i Fastighets region Väst.

Han berättar att det finns ett fåtal medlemmar på det här uppdraget men att majoriteten inte är medlemmar i facket.
– Jag vet att det har funnits en sådan kultur på det här objektet. Många kommer från andra länder och flera har migrationsanställningar och de flesta är rädda att bli straffade eller av med jobbet om de går med i facket, säger Lennart Mauritzon.

Känner du till att det här har hänt förut?
– Jag har aldrig hört talas om att det skulle ha hänt på det här sättet, att lönen betalats ut till ett annat konto. Men vi har hört talas om andra ärenden i andra företag där anställda har fått pengar i handen och att de har fått för lite, säger Lennart Mauritzon och fortsätter:
– Ofta handlar det om anställda som är väldigt rädda om sina jobb för att få stanna i Sverige. Ofta är de väldigt rädda att vända sig till facket och det gör det svårt att komma åt problemet, säger han.

L&T säger till SVT att de har inlett en intern utredning om hur det här har kunnat hända.