Tidningen Arbetet har gjort en rundringning till samtliga LO-förbund. Bakgrunden är den nya skärpta migrationspolitik som den 4 maj presenterades av statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon.

Så tycker LO-förbunden om tuffare migrations­politik från S

Förändringen överraskade många socialdemokrater, och delar av partiet har protesterat.

Arbetet skriver att ämnet uppfattas som känsligt inom LO, majoriteten av förbunden ställer sig ändå bakom den nya politiken. Men några förbund är kritiska. För ordförandena i Seko, Elektrikerna, Fastighets och Transport är S-linjen svår att acceptera.

Så här säger Fastighets ordförande till Arbetet:

– Jag inser att något måste göras, säger Magnus Pettersson, Fastighets. Men de här förändringarna går för långt. Vi har råd att visa oss mer generösa. Man kan ställa högre krav på de nordiska länderna än på dem som har sämre ekonomi.
– Det som skrämmer mig i det här är att vi närmar oss Moderaterna i den här frågan. När man samtidigt vet att Moderaterna närmar sig SD. Frågan är var man landar då.
– Vi är ett förbund som alltid har haft många med invandrarbakgrund som medlemmar. Vi var med och bildade centret för papperslösa. Så därför känns det i hjärtat faktiskt, när partiet byter inriktning på det här sättet, säger Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets.

Hela Arbetets artikel med de andra förbundskommentarerna finns här.