Brist på städare på Gotland
Städyrket bedöms vara i balans enligt Arbetsförmedlingens prognos över arbetskraft. Men på Gotland är det brist på städare och ett av de två stora städbolagen har fått tacka nej till uppdrag på grund av det.
Arbetslösheten på Gotland är generellt sett låg, 5,9 procent jämfört med 6,8 i hela Sverige. Och det är brist på arbetskraft inom många yrken – även städare.
Enligt Arbetsförmedlingens femårsprognos för hela landet är det annars ett yrke där det råder balans, både nu och under de kommande fem åren.
Städspecialisten är ett av öns större städbolag med ett drygt 30-tal anställda. Där har bristen på arbetskraft märkts i över ett år och läget börjar bli kritiskt.
– Det är mycket svårt, så svårt att vi har behövt fundera på att säga upp kontrakt men utan att ha behövt göra det ännu, säger Lars Thomsson, vd.
Tackat nej till nya till uppdrag har de däremot redan gjort vid flera tillfällen.
Lars Thomsson vet inte vad det beror på men menar att högkonjunkturen säkert spelar in. Han säger också att Arbetsförmedlingen inte är någon hjälp för att hitta arbetskraft, utan att det är kontakter som gäller.
– Jag fick tag i folk från fastlandet som flyttade hit och började i september, men de har slutat igen, säger han.
ISS är ett annat stort städbolag- och fm-bolag på Gotland och även de har märkt av svårigheten att rekrytera.
– Eftersom det är en ö medför det begränsningar i form av hur många som kan söka tjänsterna. Men det har inte inneburit att vi har fått säga nej till uppdrag, säger Jörgen Lindqvist, affärsområdeschef på ISS.
Johanna Hellenberg är driftchef och den som jobbar med bemanning lokalt. Hon beskriver ändå ett ansträngt läge.
– Arbetslösheten är låg på Gotland. Men de yngre vill och orkar inte jobba. De som hör av sig och vill ta några extra timmar är mestadels pensionärer, säger Johanna Hellenberg.
Den nyligen avslutade Almedalsveckan är en av de mest pressade på året med mycket extrajobb. Då fick även hon ta på sig arbetskläderna och hugga in, vilket hon inte skulle ha gjort i normala fall.
– Det som är lite sårbart för oss är att vi bor på en ö. Det är bara vi. Här kan vi inte låna in folk från någon annan region som man kan på fastlandet, säger hon.
Städkollegan Angelika Smedberg tycker att det är konstigt att inte fler kan tänka sig att jobba som städare.
– Jag jobbade med städ fyra år innan jag bytte till restaurang och nu har jag varit tillbaka på heltid i två år. Det är mycket att göra, men det är kul. Och lönen är inte så dålig som inom vissa andra branscher, till exempel restaurang, säger hon.
Men de tycker båda att det blir påfrestande när det ständigt är svårt att hitta folk, och hoppas på en förändring.
– Det är klart att det blir tröttsamt när det saknas folk, säger Angelika Smedberg.