Alliansen vill förlänga tiden för provanställning, från dagens sex månader till ett år. De menar att arbetsgivare behöver mer tid för att våga anställa personer som har svårt att få jobb.

Sex jobbgrejer som kan ändras med ny regering

Arbetsmarknad

Syftet med en provanställning är att arbetsgivare och anställd ska få prova på varandra under den utsatta tiden, och arbetsgivare behöver inget särskilt skäl för att avsluta den i förtid. En tillsvidareanställning löper däremot på utan slutdatum.

Städare på topplistan

Arbetet har nu gått igenom de 42 000 annonser som fanns på Platsbanken den 22 augusti för att se i vilka som ordet provanställning förekommer.

Ordet finns med i var tionde annons i snitt, men är mer vanligt i vissa yrken. Alla vanligast är det för utesäljare, där 43 procent av alla jobbannonser gäller provanställningar. För bilmekaniker, restaurangbiträden, gymnasielärare och städare är provanställningar också vanligt förekommande. 17 procent av städjobben på Platsbanken är provanställningar.

Generellt är provanställningar dubbelt så vanliga i privat som offentlig sektor, enligt siffror som SCB tagit fram på uppdrag av Arbetet.

Yrkena där provanställning är vanligast

  1. Utesäljare, 43 procent
  2. Fordonstekniker/bilmekaniker, 27 procent
  3. Restaurangbiträde, 18 procent
  4. Lärare i gymnasiet, 18 procent
  5. Städare/lokalvårdare, 17 procent
  6. Frisör, 15 procent
  7. Butikssäljare, 15 procent
  8. Telefonförsäljare, 14 procent
  9. Fysioterapeut/sjukgymnast, 14 procent
  10. Kundtjänstmedarbetare, 12 procent

Yrken där flest annonser i Platsbanken innehöll ordet provanställning den 22 augusti.
(Endast yrken med minst 200 annonser är medräknade.)

Källa: Arbetet