Hårdare krav på att kunna svenska för att få jobb
Det har blivit vanligare att arbetsgivare kräver kunskaper i svenska i tal och skrift. I dag finns kraven i nästan var femte jobb, visar en granskning av Arbetsförmedlingens platsbank som tidningen Arbetet gjort. Siffran har fyrdubblats sedan 2006.
Att få ett jobb med bristande svenskkunskaper kan vara svårt, visar Arbetets granskning av språkkraven på den svenska arbetsmarknaden.
Allt fler arbetsgivare kräver att anställda ska kunna svenska
Med hjälp av dataprogrammering har Arbetet gått igenom cirka fem miljoner annonser som publicerats på Arbetsförmedlingens platsbank mellan 2006 och i dag.
När Arbetet söker efter ordet ”svenska” och frasen ”tal och skrift” syns en kraftig ökning. 2006 ingick frasen i 4 procent av annonserna. I dag innehåller 18 procent krav på kunskaper i svenska i tal och skrift.
Städare måste kunna språket
Städare är ett yrke där språkkrav ställs. 23 procent av annonserna om städare innehåller kravet att kunna svenska i tal och skrift.
En av städannonserna är publicerad av Härryda kommun som just nu söker personal med dokumenterad städerfarenhet, som är stresståliga och självständiga, och – ”behärskar svenska språket i tal och skrift”.
Kan vara en säkerhetsrisk
– Det handlar om säkerheten. Om det skulle hända någonting på arbetsplatsen så ska de anställda kunna förstå vad som händer, säger enhetschefen Kornnikar Ruangpung till Arbetet.
Hon menar att man också behöver kunna läsa säkerhetsföreskrifterna och kunna kommunicera med barnen om man städar på förskolor i kommunen.
Även Umeå universitet kräver att städarna har ”goda kunskaper i svenska i tal och skrift”. Personalsamordnaren Birgitta Bygdemark hänvisar även hon till säkerheten och att kunna läsa universitetets intranät.
– Man ska kunna kommunicera med kamraterna i gruppen och kunderna ute i husen.
Läs Arbetets hela granskning här.