MKB i Malmö är enligt tidningen Hem & Hyra det kommunala bostadsbolag i Skåne som lägger mest pengar på julen, i form av julpynt och aktiviteter.
– Vi har bland annat pyntat träd med led-lampslingor, på samtliga gårdar där jag jobbar, säger Jan Jörlund, klubbordförande på MKB till Fastighetsfolket.

Han berättar att bostadsbolaget förra veckan arrangerade ett luciafirande, där dagisbarn delade ut julklappar till hyresgästerna och det bjöds på lussekatter, glögg och kaffe.
– Det var väldigt uppskattat av hyresgästerna, säger han.

Vinterfester hela månaden

Under hela december arrangerar bostadsbolaget även vinterfester runt om i Malmö. Förutom att bjuda på glögg, pepparkakor och annat julfika fungerar festerna som mötesplatser där grannar kan träffas, umgås och fira in julen.
– Vi ser ett mervärde i att sammanföra de goda krafterna och grannar som annars kanske aldrig träffas, eftersom vardagen ser så olika ut för alla, säger Nurgül Eminovska, chef för sociala projekt på MKB.

Julpynt i Göteborg.

Får var sin julblomma

Bostadsbolaget i Göteborg jobbar också med att skapa forum där grannar kan träffas och ha det trevligt. Varje tisdag har servicekontoret kvällsöppet, där det bjuds på glögg, kaffe och pepparkakor.
– Alla våra hyresgäster som kommer dit får också en julblomma, berättar Tomas Gustafsson, klubbordförande på Bostadsbolaget.

Julgranar har kommit upp i bolagets bostadsområden och även vanliga träd har blivit dekorerade med julpynt i form av ljusslingor.
– Personalen kommer också att bjudas på julmiddag, berättar Tomas Gustafsson.

Julpynt vid Bostadsbolagets servicekontor i Göteborg.

Stålgranar i Borlänge

Hos HSB i Borlänge har man sedan förra året slutat med att sätta upp julgranar inne på gårdarna, detta efter att det rådde brist på sådana i fjol. I stället köpte bostadsbolaget in 24 stålgranar med julgransbelysning, en på varje gård som HSB sköter.

– Det är väldigt lätt att sätta upp dem och man slösar inte på miljön genom att kasta bort granen sedan, säger Carina Jacobsen, klubbordförande på HSB Dalarna.
– Arbetsbördan är heller ingenting i jämförelse med vanliga granar. Så vi sparar också tid.

I Borlänge har HSB pyntat gårdarna med granar i stål.

Grantomtar vid gruppboende

Pernilla Kling, fastighetsskötare på Marks bostad i Kinna, kom i år på att hon skulle göra grantomtar av överblivet granris. Tomten hamnade sedan vid gruppboendet Malmsäter och blev så omtyckt att hon gjorde några fler tomtar.
– Det var så uppskattat så en av de fick fötter en natt, men den kom tillbaka dagen därpå, berättar hon.

Lottade ut månadshyra

Vid gruppboendet finns också en stenmur från den gamla byggnaden, med järnstänger där ljusslingor har satts upp och en grantomte fått sig en boplats.

Även Marks bostad bjöd på luciafirande förra veckan. Nytt för i år var att alla hyresgäster fick ett julkort som man kunde lösa in mot en lott – och där förstapriset var en månadshyra.
– Det kom 500 personer till lotteriet, berättar Pernilla Kling.