Ombudsman: AF:s nedskärningar blir tuffa för funktionsnedsatta
Nedskärningarna som Arbetsförmedlingen föreslår kommer att slå hårt mot personer med funktionsnedsättningar som står långt från arbetsmarknaden. Det menar Fastighets ombudsman Joakim Oscarsson.
Arbetsförmedlingen planerar att halvera personalstyrkan i avdelningen som arbetar med att utreda och hjälpa personer med funktionsnedsättningar in på arbetsmarknaden. De föreslår också att lokalkontoren i 132 kommuner ska läggas ned.
En stor del av Arbetsförmedlingens uppgifter ska tas över av privata aktörer, enligt januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har enats om.
Om planerna blir verklighet kommer det att slå hårt mot personer med funktionsnedsättningar som står långt från arbetsmarknaden, enligt ombudsmannen Joakim Oscarsson.
– Det är viktigt för dem med fysiska möten. Nu förväntas de sitta hemma framför datorn. En del är inte där, med möjlighet att sitta själv hemma och sälja in sig själv med ett par meningar. De behöver stöd och någon som kan driva på, säger han.
”Omställningen sker för fort”
Samhall och Arbetsförmedlingen har ett samarbete där det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vilka som får komma in på Samhall. Det samarbetet kan också påverkas av myndighetens omställning.
– Risken är att avståndet ökar mellan Samhall och Arbetsförmedlingen i och med att Arbetsförmedlingen blir en kontrollmyndighet som ska se till att privata aktörerna efterlever kraven. Den omställningen sker för fort, säger Joakim Oscarsson och fortsätter:
– Vem ska fånga in personerna med funktionsvarianter? Hur är tanken att privata aktörer ska jobba med personer med funktionsvarianter? Ska dom sälja in personal till Samhall? Arbetsförmedlingen är väldigt duktiga på den kontakten och mötet med personer.
Samhalls presschef Henrik Fitinghoff säger att det är för tidigt för Samhall att spekulera i hur de påverkas om nedskärningarna genomförs.
– Vi får ju alla våra medarbetare via Arbetsförmedlingen. Men vi kan inte uttala oss om hur det blir framöver, utan vi får vänta och se vad som händer, säger han.
Påverkar människors liv
Ombudsmannen lägger ansvaret den hastiga omställningen på politikerna i riksdagen.
– Tittar man på budgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sd så slår det hårt mot Arbetsförmedlingen. Nu skyller till och med Centern på Arbetsförmedlingens generaldirektör, men de har ju tagit bort en tredjedel av anslaget. Jag tror inte att han gör det här för att han tycker att det är kul, han blir ju tvungen.
I budgeten som antogs i höstas minskades anslaget till Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader med cirka 900 miljoner kronor. Samtidigt fick Samhall och lönebidraget ökade anslag.
– Tanken med det ökade anslaget till Samhall är att göra det möjligt för fler att komma in på Samhall och det är jättebra att skjuta till pengar. Men hur fångar man upp dessa personer utan någon som är specialiserad på det, frågar Joakim Oscarsson retoriskt.
– Ska man göra åtgärder så måste man tänka igenom innan vad det får för konsekvenser så att det inte blir ett hafsverk. För det är människor vars liv påverkas av det här.
Alla skriver inte in sig hos AF
Tanken är att de privata aktörerna ska få mer pengar för att få in de som står längst från arbetsmarknaden, berättar Oscarsson.
– Den gruppen är inte alltid så företagsamma. I Umeå gjorde man ett projekt för att hjälpa unga som inte kommit in på arbetsmarknaden och då visade det sig att det fanns ett stort mörkertal, många fler än man visste var arbetslösa. De hade inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen för de trodde inte att de hade en chans att få ett jobb ändå. Vem ska fånga upp de här personerna?