I januariavtalet som slöts mellan Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet bestämdes att Arbetsförmedlingen ska ha fortsatt ansvar för stöd till arbetssökande med funktionsnedsättningar när myndighetens uppdrag förändras.

Men Arbetsförmedlingen planerar att skära ner det stödet i samma omfattning som annan verksamhet, visar ett internt dokument som tidningen Arbetsvärlden har tagit del av.

Löfven: Utan januariavtalet hade en högerregering fått fritt fram

Arbetsrätt

Psykologer och socialkonsulenter drabbas

Avdelningen Rehabilitering till arbete samlar specialister som arbetar i hela landet med arbetssökande som har funktionsnedsättningar och behov av stöd och anpassningar. De är nära tusen personer i personalen, redan i slutet av det här året ska de ha minskats med nära hälften, till 553 personer, enligt målbemanningen.

Psykologer och socialkonsulenter är två grupper inom avdelningen som har i uppgift att stötta, samordna och hjälpa människor som på olika sätt har nedsatt arbetsförmåga. De drabbas av de största nedskärningarna – hos socialkonsulenter kan över 80 procent av personalen försvinna.

”Politikerna har störst skuld”

Facket ST:s avdelning på Arbetsförmedlingens ordförande Fredrik Andersson bekräftar för Arbetsvärlden att det finns sådana siffror i på bordet förhandlingen, men att de inte har förhandlats än.

– Vi har satt frågetecken kring neddragningen, det blir kluvet med tanke på januariavtalet. Vi tycker att ledningen går för långt nu, och tar för många steg. Vi försöker lugna ner takten, utifall det finns chans att man ändrar sig från politiken, säger Fredrik Andersson till tidningen.

Han menar att politikerna har den största skulden.

– Alla frånsäger sig ansvaret. Framför allt politiker, det gäller alltifrån regeringen till oppositionen, Kristdemokraterna och Moderaterna, Centern och Liberalerna.

Mer pengar till Samhall efter höger-budget

Nyheter

Ekvationen går inte ihop

Fredrik Andersson konstaterar att förändringsarbetet i stort handlar om en omfattande digitalisering, och att budskapet har varit att myndigheten måste göra det bland annat för att kunna arbeta mer med de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Men hur ska vi nu säkra att funktionsnedsatta och andra som behöver stöd också får det? Nu läggs också kontoren ner, och de leverantörer som ska ta över senast 2021 – de finns ju inte där i verkligheten och vi är redan halvvägs in i 2019. Den ekvationen går inte ihop, säger han till Arbetsvärlden.

Under torsdagen föreslog Arbetsförmedlingen att lokalkontoren i 132 kommuner ska läggas ned. Det ska ske successivt under 2019 och 2020, enligt ett pressmeddelande.

Nedläggningarna är en konsekvens av att Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader minskas med cirka 900 miljoner kronor efter att riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Sedan tidigare har myndigheten varslat 4 500 anställda på grund av nedskärningarna.