Madlén Gunnarsson, ombudsman på Fastighets Region Väst, har sett många exempel på felaktiga avdrag. Det är inga stora summor, ofta handlar det om någon halvtimme eller timme här och där. Men sammanlagt kan det bli mycket pengar som anställda går miste om.

– Just nu driver vi ett ärende där medlemmen kan ha förlorat så mycket som 30 000 kronor, säger Madlén Gunnarsson.

Vanligt med fusk

Reglerna i kollektivavtalen är solklara – är du anställd på heltid har du rätt till lön för 40 timmars arbetstid. Om en kund ställer in, eller om arbetsdagen inte är fulltecknad av andra skäl, är det arbetsgivarens ansvar och skyldigheten att betala lön kvarstår.

Men det finns de som försöker fuska.

– Det är ganska vanligt, det dyker upp något fall varje månad.

Jag har aldrig sådana obegripliga lönespecifikationer från fastighetsbolag

Madlén Gunnarsson

Madlén Gunnarsson berättar hur det brukar gå till: Chefen säger till medarbetaren att hen kan gå hem. Men vad som inte nämns är att det sedan blir avdrag på lönen, för påstådd tjänstledighet.

– Det är helt fel. Tjänstledighet är något annat – det ansöker du själv om, till exempel om du behöver vara ledig fast du inte har någon semester kvar.

Då ska du vara vaksam

Om chefen säger att du kan gå från jobbet rekommenderar Madlén Gunnarsson att vara vaksam.

– Arbetsgivaren ska ge dig andra uppgifter som fyller ut tiden. Om de inte gör det kan du sitta kvar på kontoret, eller du kan också åka hem. Men de ska betala.

Fackets råd för att kontrollera att lönen blir rätt

Om chefen säger att du kan gå hem – kontrollera att du ändå kommer få betalt för alla timmar. Om arbetsgivaren säger att du kommer få avdrag kan du se till att stanna på arbetsplatsen tills arbetstiden är slut.

Förstår du inte ditt lönebesked – kräv en förklaring av din chef, eller be annars om hjälp av ett fackligt ombud.

Svårt att tyda lönespecifikationen

Ett annat problem i städbranschen är svårbegripliga lönespecifikationer, som gör det svårt att kontrollera sin lön.

– Det finns inget annat område där våra medlemmar så ofta ber om hjälp att räkna ut om de har rätt lön eller inte. Lönespecifikationerna kan se ut på alla möjliga sätt – det är plus och minus och konstiga koder hit och dit. Och rätt ofta är det fel.

Arbetsgivarna brukar hävda att de inte kan göra något åt saken och hänvisar till att lönespecifikationerna skrivs ut automatiskt från deras datasystem för lönehantering.

– Men jag har aldrig sådana obegripliga lönespecifikationer från fastighetsbolag. Ibland undrar man faktiskt om arbetsgivaren gör så här för att den anställde inte ska veta om den har rätt lön eller inte, säger Madlén Gunnarsson.

”Be om förklaring”

Om man inte förstår sitt lönebesked kan det vara lätt att känna sig dum. Men Madlén Gunnarsson tycker inte att man ska vara rädd för att be sin chef om en förklaring. 

– Får du inte hjälp av chefen kan du komma till oss. Om vi då inte heller förstår lönespecifikationen brukar vi boka en träff med arbetsgivaren. Då sätter vi oss tillsammans och reder ut den.