Arbetslösa Genet Yohanes får en jobbchans av hyresvärden
Nu tror Genet Yohanes på en framtid som städare hos kommunens bostadsbolag. Hon kom till Sverige för kärleken. Men det var svårt att få jobb – tills Eidar startade en utbildning för Trollhättanbor långt från arbetsmarknaden.
Hennes första tanke när hon kom till Sverige var att studera.
– Jag ville kämpa och få ett jobb, säger Genet Yohanes.
Vägen till ett jobb är lång i Kronogården i Trollhättan. Längst är den för kvinnor födda utanför Sverige. Bostadsföretaget Eidar i Trollhättan har nu dragit i gång utbildningar till fastighetsskötare och städare som vänder sig till hyresgäster utan jobb.
Hårdkörning i städteknik
Genet Yohanes är en av sex kvinnor som började på städarutbildningen i våras. Efter hårdkörning i teknik och yrkeskunskap har de nu en årslång anställning i företaget. De städar trapphus, kontor, hissar och tvättstugor.
– Barnen är glada för att jag har jobb, berättar hon.
– Särskilt min tolvåriga dotter, även om hon får hjälpa till mer hemma. De små går på dagis fortfarande.
Garanterat jobb ett år
Genet Yohanes kom till Sverige från Etiopien när hon var 20. Kärleken förde henne hit. Sedan har det blivit många år utan jobb i Trollhättan. Nästan hela livet, säger hon själv.
– Jag trivs bra med städjobbet. Man ser att det blir rent … och det är bra för miljön.
Städarna är garanterade jobb under ett år. De har lön enligt avtal. En ny städupphandling är på gång och då tar Eidar över en del fastigheter i egen regi.
Eidar …
… är Trollhättans allmännyttiga bostadsbolag.
… har ungefär 6 000 hyreslägenheter.
… tänker bygga minst 1 000 lägenheter de närmaste tio åren.
… har startat Eidar akademi med utbildningarna som går under namnen yrkesintroduktion fastighet och yrkesintroduktion lokalvård.
Så ska hopplösheten brytas
Rubriker från Kronogården och Lextorp i Trollhättan handlar ofta om bilbränder, upplopp och rån. Båda står på polisens lista över utsatta områden, men inte i den värsta gruppen.
Sanny Mattelin, snart 40 år, har sett hur barndomens idylliska köpcentrum förvandlades till en arena för knarkförsäljning, där mopeder for fram och raketer flög i luften. I dag är han förvaltningschef på Eidar och besjälad av att bryta hopplösheten och lyfta människor.
Lokala jobbspår
Lokala jobbspår startas och drivs av en arbetsgivare i samarbete med Arbetsförmedlingen och kommunen. Utbildningen ska leda till ett yrke där det finns jobb. Staten bidrar med pengar.
Grundkravet för den som vill gå ett jobbspår är att vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Målgruppen är nyanlända.
Det nedgångna innecentrumet i Lextorp har bostadsföretaget rustat och flyttat in i med hela verksamheten och alla sina tjänstemän. Ett sätt att höja statusen och tryggheten i området.
Ett annat stavas Eidar akademi. Tillsammans med Arbetsförmedlingen, utbildaren Kunskapsförbundet väst och Trollhättans stad har två yrkesutbildningar startats. De går under beteckningen lokalt jobbspår och vänder sig till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.
– Jobb är en nyckel, säger Sanny Mattelin.
Förebilder för barnen
På Eidar akademi kombineras yrkesutbildning, yrkessvenska och arbetslivserfarenhet.
– I barnens värld här i Kronogården och Lextorp är många vuxna arbetslösa. Nu kommer de kanske att känna några som jobbar i området, säger Sanny Mattelin.
Nina Andersson jobbar med social hållbarhet och integration på heltid och håller i akademien.
– Vi ger deltagarna förutsättningar att göra något själva. De får möjligheten att bli självförsörjande, säger hon.
Så lyckas jobbspåren
I hela landet deltog 4 703 personer i ett lokalt jobbspår vid årsskiftet. 136 av dem utbildade sig inom fastighetsservice.
Cirka hälften av alla som går ett lokalt jobbspår får jobb efteråt. Hälften av dem får ett vanligt arbete, hälften ett subventionerat arbete. Samma siffror gäller för dem som gått jobbspåret i fastighetsbranschen.
Källa: Delegationen för unga och nyanlända till arbete
Efter sommaren blev den ett och ett halvt år långa utbildningen till fastighetsskötare färdig. Av tio som började har en fått fast jobb på Eidar, en är projektanställd året ut och några till har också fått fortsätta efter det garanterade sommarjobbet.
Robel Kbrab flydde över havet
2015 flydde en miljon människor till Europa över Medelhavet. En av dem är Robel Kbrab, från Eritrea, som bor i Trollhättan. Han tog sig till Italien. Där satte han sig, tillsammans med en kusin, på tåget till Sverige.
– Det första jag tänkte var att jag måste lära mig språket. Sen studera och jobba hårt.
Jobbtankarna hos då 17-åriga Robel Kbrab handlade mest om en cykelverkstad. I dag är han färdig fastighetsskötare och har ett vikariat på Eidar.
– För att få fast jobb måste jag ta körkort. Jag måste plugga mera teori nu …
Nu hoppas han på fast jobb
Ett och ett halvt år på Eidar akademi ändrade hans förutsättningar. Efter några kortare ströjobb i olika branscher har han nu ett yrke med goda utsikter att få fast anställning.
– Jag vill absolut fortsätta med det här. Jag gillar att jobba med maskiner.
Framöver kan han bli värvad av Fastighets. Robert Ottosson är fastighetsvärd på Eidar och nyvald klubbordförande.
– De här utbildningarna är en väldigt positiv grej. Jättebra på ett område som Kronogården. Om bra folk som bor där jobbar i området kanske det inte blir så mycket bus, säger han.
Alla kan städa … men
På Lantmannavägen i Kronogården kommer sex yrkesstolta kvinnor rullande med städvagnarna. Anita Trtak har sitt ursprung i Bosnien och kom till Sverige 1996. Hon hoppas på jobb och heltid. Körkortet är på gång.
Anita Trtak tycker att utbildningen är mycket bra.
– Alla kan städa – men inte som vi har lärt oss.