LO, PTK, och Svenskt Näringsliv berättar i ett pressmeddelande att de kraschade förhandlingarna gör en omstart i morgon, torsdag. De avbröts natten mot den 1 oktober och sedan dess har diskussionen om vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden hotat att spräcka regeringen.

Regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centern hänvisar till den utredning som föreslår inskränkningar och fler undantag i grundregeln sist in – först ut. Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om utredningens förslag blir lag. Statsminister Stefan Löfven (S) har upprepade gånger lutat sig mot att parterna skulle fortsätta sina förhandlingar.

LO splittrat

När fackens och arbetsgivarnas centralorganisationer nu gör ett nytt försök är LO splittrat. Utöver Fastighets är det Byggnads, Seko, Målarna, Transport och Pappers som säger nej till förhandlingarna.

– Möjligheten att förhandla är borta när den ena parten vet vad som väntar om vi inte kommer överens – och är nöjd med det, säger Magnus Pettersson.

”Tryggheten är central”

Han konstaterar att arbetsgivarna kan vara betydligt mer nöjda än facken med förslagen från regeringens las-utredare. Han beskriver hur förutsättningarna för en överenskommelse har ändrats sedan facken för tre år sedan föreslog att parterna skulle försöka enas. Enligt Magnus Pettersson har först överenskommelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centern försvårat möjligheten att komma överens. Och att förslagen från regeringens las-utredare har gjort det ännu värre.

– Tryggheten är central för våra medlemsgrupper. Då handlar det om saklig grund för uppsägning och turordningen i las, säger Magnus Pettersson.

Att förhandla med kniven mot strupen kan aldrig bli lyckat.

Magnus Pettersson, Fastighets, och ytterligare fem LO-förbundsordförande

”Som fackliga organisationer är vi i princip alltid villiga att förhandla, kompromissa och hitta lösningar. Men att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten och balansen mellan parterna förändras i grunden, kan aldrig bli lyckat”, säger de sex förbundens ordförande i ett gemensamt uttalande.

Utredarens förslag om turordning

Arbetsgivare får undanta fem personer från sist in – först ut vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då bara på små företag.

För att få omplaceras måste den anställda kunna ta sig an arbetsuppgifterna helt utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Enligt flera medier var motsättningarna mellan facken å ena sidan och arbetsgivarna å andra sidan svåra att överbrygga innan förhandlingarna avbröts för två veckor sedan. 

Arbetsgivarna ville kraftigt försämra turordningsreglerna, alltså låta företagen välja ut ännu fler undantag från regeln sist in – först ut. Även hårda krav på lättnader i reglerna för uppsägning av personliga skäl var svåra för facken att acceptera.

Medan facken krävde mer än vad arbetsgivarna var beredda att gå med på när det gäller omställningsavtal, det vill säga ekonomiska trygghetspaket för anställda som blir uppsagda.

I sitt pressmeddelande skriver LO, TCO och Svenskt Näringsliv inget besked från förhandlingarna kommer att presenteras förrän tidigast nu på fredag klockan ett på eftermiddagen.