Nya löner på Folkets hus hamnar i skuggan av coronakrisen
Lönehöjningarna som blev klara i förra veckan får godkänt. Men coronan har satt hela Folkets hus-branschen i gungning. Framtiden är osäker, kommenterar anställda runt om i landet. Men man måste ändå vara positiv, säger städaren och skyddsombudet Annette Stohm.
– Jag är fortfarande permitterad och jobbar 40 procent, säger Annette Stohm på Folkets hus i Trollhättan.
Hon är trots allt nöjd med att chefen har gjort ett schema med full tid under en vecka och helledigt andra veckor.
– Det är jättedött på hela arbetsplatsen. Det blir inte mycket att städa efter digitala möten … och nu stänger gymnasiet igen, säger Annette Stohm.
Stängda biografer, avbokade konferenser, inställda konserter och evenemang, restauranger med betydligt färre gäster. Coronan och restriktionerna har drabbat Folkets hus-rörelelsen hårt.
Hoppas på vaccinet
På cirka 200 av drygt 500 föreningar i landet finns det anställda. Korttidspermittering gör det möjligt att ha kvar dem på deltid under en period. Staten ger ekonomiskt stöd så att de inte förlorar så mycket lön.
– Om framtiden vet vi ingenting, det är bara att hoppas på vaccinet, säger Annette Stohm.
Kortkort om lönerna
Avtalet för personal på Folkets hus undertecknades i torsdags i förra veckan.
1 november 2020 höjs lönerna med 768 kronor.
1 april 2022 höjs lönerna med 620 kronor.
Alla är garanterade 40 procent av de summorna. 60 procent kan fördelas individuellt ur en pott på företagen.
Det nya kollektivavtalet för Folkets hus-anställda slöts i förra veckan, lite i skuggan av de tuffa tiderna i branschen.
– Bra att lönerna åker upp lika mycket som för andra. Men visst är många besvikna på att vi inte får något retroaktivt, säger Annette Stohm i Trollhättan.
Permittering
Korttidspermittering är till för företag i tillfällig ekonomisk kris.
Anställda går ner i tid och förlorar en del av sin lön. Staten ger ekonomiskt stöd.
Exempel: Den som jobbar 60 procent får en lönesänkning på 6 procent.
I Vilhelmina, närmare 100 mil norrut, svarar fastighetsskötaren Bosse Hedsell på Fastighetsfolkets frågor om kollektivavtalet.
”Väldigt lågt ob”
– Det låter rimligt att vi följer de andras lönehöjningar. Och ob:t? Jaha, det höjs med tre procent i år … det gör väl någon 50-öring. Jag tycker att vi har ett väldigt lågt ob-tillägg, säger han.
– Men nu är det bara att vänta och se. Jag tror att hela våren blir väldigt tung, fortsätter fastighetsskötaren på Folkets hus i Vilhelmina.
”Vi lyckades ganska bra”
Kurt Bier är fastighetsskötare på Folkets Hus i Sandviken och ingår dessutom Fastighets avtalsdelegation.
– Vi lyckades ganska bra, tycker jag, om man ser till hur dåligt branschen går. Bra att vi fick med höjningen av minimilönerna. Och att pensionen ska börja betalas in tidigare för de unga.
– Men situationen blir inte bättre förrän det blir bättre med coronan. Vi får se hur det blir i januari, säger Kurt Bier.