Hoppfullt om jobben när pandemin verkar klinga av
Över hundra flygplansstädare längtar tillbaka till jobbet på Arlanda och Landvetter. Pandemin ser ut att klinga av och livet ändras för dem – och de flesta av oss. Frågan är hur det nya ”normala” kommer att se ut.
På måndagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) hur avvecklingsplanen ser ut. När olika restriktioner är tänkta att tas bort.
– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, sa hon.
Orsaken är att vaccinationerna rullar på och smittspridningen minskar stadigt. Något som har fått fler att tänka sig att resa igen.
Ser en ljusning
– Ja, jag ser ljuset i tunneln. Trafiken börjar komma i gång, och det kanske blir som vanligt igen efter sommaren, säger Noemi, uppsagd flygplansstädare som nu får rycka in någon natt då och då på Arlanda.
Tobias Lundgren Uppsagd flygplatsstädare på Landvetter ”Jag tror att företagen skulle kunna tillsvidareanställa snart.”
– Ja, det har börjat dra i gång nu i juni. Långtidsparkeringen är åtminstone halvfull och det är tjockt med folk i utrikeshallen på morgonen, säger Tobias Lundgren, uppsagd flygplatsstädare på Landvetter.
Han hoppar in ”vid behov”, söker jobb och jobbar extra med flygplanslastning också.
– Jag tror att företagen skulle kunna tillsvidareanställa snart igen, men de vågar nog inte tro på en stabil uppgång riktigt än, säger han.
Rätt till återanställning
Just städare och vaktmästare i verksamheter som coronapandemin har stoppat har drabbats hårt. De som har upplevt permitteringar och uppsägningar är också de som ser mest fram emot sommaren och hösten.
– Alla fast anställda som städade flygplanen på Arlanda och Landvetter har rätt att få jobben tillbaka om företaget kan börja anställa i år. Nu ringer de mig och frågar när det blir, säger Silvio Siles, klubbordförande på Sodexo i Stockholm, som inte har svaret.
Det har inte heller chefen Eric Eriksson, centralt ansvarig för städuppdragen på Sodexo:
– Vi får löpande prognoser från flygbolagen. Men de är osäkra, först får de bokningar och sedan bokar folk av.
– Och så vet vi inte vad som händer när viruset är helt borta, kommer flygningen tillbaka som förr? grubblar han.
Blir det som förr?
Liknande tankar har alla som varje dag drar på sig munskyddet för att ta bussen till jobbet. Alla vi som inte träffade släkten i julas och som hela tiden tvättar våra händer. Kommer det att bli som vanligt igen? Och när händer det?
Agnes Wold Professor i bakteriologi ”Jag tror det blir jättebra, och tycker att man ska glädjas åt detta.”
Bakteriologiprofessorn Agnes Wold sprider i början av juni glädje med förutsägelser om en sommar då vi kan känna oss lite fria. Och en höst då livet återgår till en mer normal tillvaro.
– Jag tror det blir jättebra, och jag tycker att man ska glädjas åt detta. Jag tror att smittspridningen kommer att minska väldigt mycket, det gör den ju, och att dödligheten går ner, säger hon till Aftonbladet.
En tankeställare
Regeringen planerar också att släppa på allt fler restriktioner. Det ska ske i omgångar. Om allt går som förväntat med vaccinationer och minskad smittrisk – då ska vi senare under hösten bara ha ett enda krav på oss: att stanna hemma om vi känner oss krassliga.
Annette Stohm Städare på Folkets hus i Trollhättan ”Jag tror att det tar många år tills vi kommer tillbaka till det normala.”
– Nej, jag tror att det tar många år tills vi kommer tillbaka till det normala. Det blir mer hemarbete och fler digitala konferenser. De flesta har fått sig en tankeställare – om hur livet kan ändra sig, säger Annette Stohm, som städar på Folkets hus i Trollhättan.
Hon och de andra fyra städarna är permitterade och jobbar 40 procent.
– Nu blir det semester, sen kanske vi är permitterade i augusti och september. Jag hoppas på det bästa och att vi är tillbaka på full tid i oktober.
Fullt jobb i september?
Hennes chef är dock mer hoppfull än så:
– Nu är återgången på gång. Vaktmästarna jobbar mer igen, och jag tänker att alla ska vara tillbaka på full tid från 1 september. Allt pekar på att vi kan ha underhållning i restaurangen och sittande folk i teatern utan restriktioner. Jag tror och hoppas! säger Jonas Torrestad.
När det handlar om städning har pandemin slagit olika. En del städare får mer att göra, andra går hemma och väntar på fler jobbtimmar. En spaning från Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen, är att städning numera lyfts i företagens ledningsgrupper.
– Jag vågar se framåt. Hoppas det fortsätter efter pandemin att städföretagens kunder ställer högre krav på hygienen – och förhoppningsvis är beredda att betala mer för städning, säger hon.
Längtar tills det ebbat ut
En som har drabbats dubbelt är städaren Teresa Huasasquiche. Hon var allvarligt sjuk i covid, och när hon sedan kom igen blev det deltid på grund av permittering. Arkitektkontoret i Stockholm hade dragit ner på städningen när de flesta jobbar hemifrån.
Teresa Huasasquiche Städare på Sodexo i Stockholm ”Jag tror att handsprit blir det normala.”
– Men från nästa månad har jag heltid igen!
Själv längtar hon tills pandemin ebbat ut och hon vågar ta av sig munskyddet på pendeltåg, tunnelbana och buss på väg till jobbet.
– Jag tror att vi ändå kommer att fortsätta tvätta händerna. Handsprit blir det normala, säger Teresa Huasasquiche.
Här förbereds för fotbollspublik
På Platinumcars i Norrköping, eller ”Parken” som stadens fotbollsarena är känd som, pågår planeringen för en framtid där restriktionerna trappas ner.
– Den 3 juli är det hemmamatch mot Malmö i herrallsvenskan. Jättekul att få ta in folk igen! Det har känts som om varje match varit en träningsmatch när vi inte haft publik, säger Niklas Wennermark, arenaansvarig.
Regeringens senaste besked är att 3 000 personer kan släppas in på varje läktarsektion från den 1 juli.
Niklas Wennermark och arenans driftstekniker tar ändå inte ut något i förskott: – Det kan ändras igen … Och sedan i september, om alla restriktioner tas bort, då ligger ansvaret på en själv. Enda sättet att få bort smittan är att alla tar ansvar, säger han.
Regeringens plan för en höst utan restriktioner
Redan den 1 juni vågade regeringen släppa en del på restriktioner och råd under rådande coronapandemi. I går kom beskedet att nertrappningen fortsätter enligt planen. Om inte smittläget blir värre igen. Här kommer några exempel som berör folk i fastighetsbranschen:
Den 1 juni
· Bio, teater, konserter inomhus med sittplatser får släppa in upp till 50 deltagare.
· Restauranger får ha öppet till 22.30, men regeln om max fyra per bord blir kvar.
· Fotbollsmatcher och andra arrangemang utomhus med sittplatser får släppa in upp till 500 deltagare.
Den 1 juli
· Bio, teater och konserter inomhus med sittplatser får släppa in upp till 300 deltagare på anvisade sittplatser.
· Restauranger och krogar får ha öppet som förr och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer.
· Fotbollsmatcher och andra utomhusarrangemang med sittande publik utomhus får släppa in upp till 3 000 personer. Om läktarsektionerna är ordnade så att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd gäller 3 000 per läktarsektion.
· Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik tas bort.
· Rådet om begränsningar av antalet passagerare per fordon i kollektivtrafiken tas bort.
Den 15 juli
· Platsbegränsningen på fjärrtåg och långfärdsbussar tas bort.
September
· Alla deltagarbegränsningar för bland annat bio, teater, konserter, demonstrationer och idrottspublik tas bort.
· Inga begränsningar för antal gäster per bord. Inga krav på avstånd inomhus mellan borden.
· Konserter inomhus på restauranger tillåts.
Senare i höst
· Det allmänna råder om att undvika trängsel, träffas utomhus och arbeta hemifrån tas bort.
· Det enda rådet som regeringen räknar med ska finnas kvar är att den som har symtom ska stanna hemma.