Skyddsombud träffas på utbildningar igen: Pratet på rasterna viktigt
Nio nya skyddsombud träffas för första gången. Utbildningen startade vid datorn. Men nu har restriktionerna släppt och de två sista dagarna hålls kursen på plats i Stockholm. Alla är taggade att komma tillbaka till jobbet och ta tag i arbetsmiljön.
– Som sagt, säger Curt Öhrström, en av kursledarna:
– Börja inte med att sätta er i en rehabutredning. Det kan bli för tung start som nytt skyddsombud. Överlåt den till någon mer erfaren i klubben eller till ett regionalt skyddsombud.
Tipset till de nyutbildade skyddsombuden är att i stället sitta med för att lära sig till nästa gång.
Viktiga lagar och paragrafer
– Det finns så mycket som jag inte kände till. Nu vet jag mycket mer hur jag ska jobba som skyddsombud, säger deltagaren Danquah Okun, glad över att få träffa och småprata med de andra.
På väggen bakom Curt Öhrström syns just nu en uppräkning av de lagar, kapitel och paragrafer som skyddsombuden ska hänvisa till om en kollega som behöver rehabilitering inte blir rätt behandlad av arbetsgivaren. Hulja Yildiz räcker upp handen:
– Kan man kräva att få en annan tjänst om man inte kan städa längre och det finns andra jobb på företaget?
Både ja och nej
Svaret från kursledaren Ysabel Nilsson Saveedra blir både ja och nej:
– Efter 90 dagar måste arbetsgivaren pröva om det finns någon annan tjänst till den som är sjukskriven och inte kan gå tillbaka till jobbet. Men du kan inte kräva att en medlem får en ledig tjänst om han eller hon inte har rätt eller tillräckliga kvalifikationer. Fast du kan förstås driva att arbetsgivaren ska ge personen en chans att prova andra uppgifter.
Så blir det fikarast – och allt det där pratet som inte har blivit av när denna utbildning och nästan alla andra fackliga kurser har hänvisats till datorn. Bara den tionde kursdeltagaren stannade kvar vid datorn denna sista träff.
Flesta kurser har hållts
– Kurserna har i alla fall fungerat bättre och bättre under den här tiden. Våra otroligt duktiga handledare ställde snabbt om till digitalt, säger Sanna Wallin, central ombudsman med ansvar för bland annat studier.
Fastighets har kunnat genomföra de flesta planerade utbildningar under 2020 och hittills under 2021. Men antalet kursdeltagare har inte nått upp till de mål som sattes före pandemin.
… men utan snacket vid fikat
– Känslan hos många är naturligtvis att de saknar snacket vid fikarasten och tjatet på kvällarna på en digital kurs. Det är ofta i mellanpratet som deltagarna tillsammans kan reflektera över det som de lärt sig.
Sanna Wallin berättar att Fastighets nu går in i en blandad vardag när det gäller de fackliga studierna:
– En del kurser är redan planerade digitalt, och även i framtiden kommer vi att hålla en del utbildningar via datorn. Det finns medlemmar som inte kan vara hemifrån för att gå kurs, och dem har vi nått under den här tiden.
Vad är det viktigaste du tar med dig från din första kurs för skyddsombud?
Charlie Kallström Drifttekniker, SO på Coor Service Management i södra Stockholm – Att jag ska kunna lyfta på en arbetsplatsträff hur farlig stress är. Att den faktiskt är dödlig.
Ayse Caglar Städare, SO på ISS och städar på Riksbanken – Jag ska kunna hjälpa mina kollegor om någonting händer. Och ändå veta att det är arbetsgivaren som har ansvaret.
Hulja Yildiz Städare, SO på Sodexo och städar på Sweco – Jag har fått lite verktyg som underlättar jobbet som skyddsombud. Det gör att jag kommer att se med andra ögon på min arbetsplats.
Bedriye Yilmaz Städare, SO på Rengörare Näslund och städar på Säkerhetspolisen – Jag vill bli lite starkare och hjälpa till mer som skyddsombud. Och nu vet jag mer vad jag kan göra.
Lars-Göran Lind Drifttekniker, SO på Newsec – Alltihopa! Och punkten om stresshantering var väldigt bra.
Danquah Okun Städare, SO på Rengörare Näslund – Vi har fått mycket information om försäkringar och vad vi ska göra som skyddsombud när våra kompisar skadar sig.
Alba Lucia Ibarra Salazar Städare, SO på Ica – Kursen har varit ganska intressant och har gett mig mycket bra kunskaper.
Erik Åsenlund Städare, SO på Samhall och städar hos Polisen på Kungsholmen – Arbetsmiljön, hur viktigt det är att vi gör rätt och använder redskapen rätt. Men också hur vi kan hantera situationer när kollegor blir stressade.
Lupe Villanueva Städare, SO på Rengörare Näslund – Jag har fått mycket kunskap om lagar och hur jag ska tänka om arbetsmiljön. Hur jag ska engagera mig när arbetskamrater är stressade.