– Det har fungerat över förväntan, säger regionala skyddsombudet Victoria Björkman som både har hållit i digitala kurser och själv gått en två veckor lång utbildning via nätet.

Under våren ställdes en hel del in. Många möten och kurser – och hela avtalsrörelsen – skulle få vänta tills pandemin hade klingat av. Tills vi kunde träffas som vanligt igen.

Så kom hösten 2020. Coronan hade bitit sig fast. Fastighets och alla andra organisationer piskades att ställa om till digital verksamhet. Hur har det då gått med medlemsmötena i fackets 119 avdelningar?

”Nu ska vi vässa oss”

­– I det stora hela fungerade avdelningarnas möten i november. Vi hade en plan och den ska vi utveckla vidare nu. Vi ska vässa oss inför årsmötena i februari, säger Jarmo Kusmin, central ombudsman med ansvar för organisering.

Jarmo Kusmin, ombudsman på Fastighets.

Jenny Norbäck är ombudsman i Fastighets region Tvärs. Hon höll i sex avdelningsmöten för fackmedlemmar i Värmland. Vid flera av dem var det ingen enda medlem som hittade fram till datorn eller telefonen för att ansluta sig.

– Vi måste kanske kontakta medlemmarna på ett annat sätt före årsmötena, funderar hon.

Jenny Norbäck.

– Om vi ringer runt i förväg och berättar hur det går till? Vi behöver vara tydliga med att det går att vara med på telefonen, att det inte är så svårt. Och att det för en del kan gå att vara med på mötet och samtidigt jobba.

Krävs resurser

Där ser Jarmo Kusmin likheter med de vanliga mötena.

– Ja, när vi lyckas bra med fysiska möten – det är när vi har kontaktat förtroendevalda i förväg och de har berättat om mötet för sina medlemmar. Vi måste lägga mer resurser på detta, både när det är fysiska möten och som nu digitala, säger Jarmo Kusmin.

Han konstaterar att facket kan dra lärdom från den period då coronan tvingar fram digitala möten.

– På sikt öppnar det för att fler kan vara med, antingen fysiskt eller digitalt. Vi kan ha huvudmötet på en ort och uppkopplade datorer på flera ställen där deltagarna kan träffas.

”Jättejobbigt”

Fastighets andre ordförande, Yvonne Nygårds, har själv varit med på en handfull digitala medlemsmöten. Hon har mött olika reaktioner från deltagare och andra medlemmar:

– Allt från ”Gud så bra att gå på möte hemma i soffan” till ”Jättejobbigt, varför måste ni hålla på så här?”.

Yvonne Nygårds är också förbundsledningens ansvariga för studieverksamheten. Vid ett fåtal av höstens utbildningar har deltagarna träffats.

Yvonne Nygårds.

– Alla har kunnat vara med digitalt också, och vi har ställt krav på att kursgårdarna har varit säkra. I övrigt har det bara varit digitala kurser säger hon.

Fördelar och nackdelar

En som har erfarenhet av höstens digitaliserade studier är Victoria Björkman, regionalt skyddsombud i Fastighets region Väst. Hon har dels varit med och ordnat tre temadagar om arbetsmiljö, dels själv deltagit i en tvåveckors kurs om facklig ideologi för förtroendevalda. Det finns både fördelar och nackdelar med utbildningar via nätet, konstaterar hon.

Victoria Björkman.

– Vi kan fånga upp många som inte vill eller kan åka iväg på en kurs. Samtidig tappar vi det sociala, det brukar ju pratas mycket på rasten …

– Jag tror det är bra om vi kan erbjuda både och i framtiden, säger Victoria Björkman.

Tips för ett lyckat digi-möte

Studiefrämjandet har en rad råd till den som ordnar ett möte eller en studiecirkel på nätet. Det handlar om verktyg teknik, schema … och så tips nummer 10:

Tänk på att kroppsspråket inte återspeglas lika bra i distansmöten – så var gärna trevligare än vad du skulle vara i verkligheten.