Skriv en insändare eller debattartikel

Tänk först igenom vad du vill säga, formulera dig konkret. Håll dig gärna till en fråga. Testa texten på någon du litar på. Sen kan du skicka den till din lokaltidning. Eller en branschtidning som bevakar din hjärtefråga. Kanske Fastighetsfolket?

Tipsa medier

Berätta vad som upprör dig. Gärna med ett handfast case, du själv eller någon annan som drabbas. Det kan handla om ett beslut från försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kommunen. Eller en händelse på jobbet som får konsekvenser.

Tänk brett: Vänd dig till dagstidningar, radio, din lokala tv-kanal, facklig press, branschtidningar. Och var beredd att själv vara med i en artikel, ett radioinslag eller på tv.

Varning!

Meddelarskyddet är inte så starkt på privata företag som för den som jobbar statligt eller kommunalt. Lojalitet med arbetsgivaren går före yttrandefriheten och du måste först ha försökt komma till rätta med missförhållanden internt på arbetsplatsen. Arbetsgivaren får dessutom försöka ta reda på vem som läckt till medier.

Men journalisten eller redaktionen som tagit emot ditt tips har tystnadsplikt enligt lag och får inte avslöja att det var du.

Facebooka och twittra

Ser du debattinlägg, artiklar eller tv-inslag som följer din linje ska du förstås sprida dem. Facebooka i grupper inom det område det handlar om. Jobba på att själv få inflytelserika följare på Facebook, Instagram eller Twitter. Kommentera, kommentera, kommentera! Men tänk på att aggressiv ton och hat eller hot förmodligen inte övertygar någon.

Sök upp en politiker med inflytande

Försök få till ett möte. Berätta, ge exempel på vad som är fel och var beredd på att resonera. Var inte alltför arg. Gamla socialministern Bengt Westerberg (L) har beskrivit hur ett möte med en multihandikappad och klok person gjorde honom övertygad om att personlig assistans verkligen behövdes. Efter samtalet drev han på 1990-talet igenom reformen (som nu utreds igen).

Engagera dig i politiken …

… eller facket eller en organisation. Gå på möten och visa intresse. Tänk igenom vad du tycker, slipa argumenten och träna på att framföra dem inför människor. Ta hjälp av någon som kan fungera som förebild och mentor. En människa som kan vässa dina argument och lotsa dig fram till rätt personer.

Ställ upp!

Visa att du gärna tar på dig uppdrag när du har hittat ditt parti eller organisation. Men var beredd på att du kanske inte hamnar i riksdagen eller fackets förbundsstyrelse direkt. Demokratin kan kännas trög och långsam ibland, men tänk på hur det skulle se ut utan den.

Eller starta ett eget parti?

Har du hört talas om Agneta Dreber som på 1970-talet klagade på rivningsvågen, bilismen i Stockholm och mycket annat för sin granne, som råkade heta Lisbeth Palme? Grannen tyckte att hon skulle engagera sig politiskt i stället för att gnälla. Resultatet blev att Agneta Dreber och några andra bildade Stockholmspartiet som snabbt blev en maktfaktor i staden, och satt kvar i kommunfullmäktige i mer än ett decennium. För många stockholmare är partiet fortfarande synonymt med den omfattande utbyggnaden av cykelbanor som startade under dess storhetstid.