Chilo Martinez städade som papperslös åt dåvarande statsminister Magdalena Anderssons (S). Under en vanlig arbetsdag i statsministern villa i Nacka greps hon och utvisades. Det var bara några dagar innan jul, den 21 december 2021, som larmet av misstag gick i statsministerns villa.

Aldrig tidigare i svensk historia har en papperslös migrantarbetare återvänt till Sverige för att möta sin arbetsgivare i rätten.

Men sedan ett drygt år tillbaka är Chilo Martinez i Sverige för att med hjälp av fackförbundet SAC Syndikalisterna vittna mot sin tidigare arbetsgivare, som inte betalat lön enligt kollektivavtalet och som hävdat att hon inte var anställd.

Rättegången har skjutits upp upprepade gånger, men idag skulle hon möta sin arbetsgivaren i rätten. Men arbetsgivaren dyker inte upp.  

– Det är nervöst, jag har inte kunnat äta något, säger Chilo Martinez innan rättegången.

– Men jag gör det här för att andra inte ska behöva vara med om samma sak som jag. Jag gör det för att andra papperslösa ska se att de har rättigheter.

Hon utvisades och fick betala böter – arbetsgivaren friades

Att Chilo Martinez arbetade utan arbetstillstånd gjorde att händelsen fick stor medial uppmärksamhet. Medierapporteringen under tiden efter gripandet kom till stor del att kretsa kring säkerheten runt Sveriges statsminister.  

– Jag kände mig väldigt utsatt och diskriminerad, säger Chilo Martinez idag om tiden i Migrationsverkes förvar.

Tidigare statsminister Magdalena Andersson har fortfarande inte pratat med Chilo Martinez som städade hennes hem, bara med arbetsgivaren.

Chilo fick sitta i två och en halv månad i Migrationsverkets förvar och fick betala böter, innan hon utvisades till sitt hemland Nicaragua, som hon lämnat av politiska skäl.

Jag vill lägga det här bakom mig. Och så vill jag hitta ett bra städjobb och arbeta i Sverige med arbetstillstånd.

Chilo Martinez

Men hennes arbetsgivare Ahlholm & Partners Städ & Fastighetsservice AB, som anlitat henne trots att hon var papperslös, gick fri. Efter en rättegång friades vd:n Hans Ahlholm från brott mot utlänningslagen. 

Vd:n hävdade att Chilo Martinez inte var anställd av honom, utan att hon var inhyrd av ett bemanningsföretag. Han hävdade även att det inte fanns anledning att tro att hon vistades i Sverige utan arbetstillstånd.

Chilo Martinez och hennes ombud hävdar däremot att hon hösten 2021 jobbat direkt för städföretaget som städade statsmininisterns hus. Företagets företrädare visste att hon var här olagligt. Detta styrks även av sms-konversationer som finns med i bevisningen.

Arbetsgivaren infinner sig inte i rätten

Efter att Chilo Martinez greps utanför Magdalena Anderssons villa gick hon med i fackförbundet SAC Syndikalisterna. Men hjälp av facket fick hon hjälp att stämma sin tidigare arbetsgivare för utebliven lön.

Lönekravet som SAC yrkar på bygger på en tio år gammal, men mycket sällan nyttjad, lag om papperslösas rätt till ersättning för arbete som gjorts när de vistats illegalt i Sverige.

– Det är ett ovanligt och viktigt mål på flera olika sätt. Det sätter fingret på ett systemfel i Sverige. I Sverige informerar vi inte papperslösa om deras rättigheter. Vi bara utvisar dem, men vi kommer inte åt de kriminella arbetsgivarna, säger Emil Boss, förhandlare på SAC Stockholm.

Med fackförbundets hjälp kunde hon också resa tillbaka till Sverige för att möta sin tidigare arbetsgivare i rätten. Rättegången skulle ha inletts redan för ett år sedan, den 24 maj 2023.

Väntat på rättegång i ett år

Två gånger har vd:n lämnat in läkarintyg för sjukskrivning på grund av utbrändhet, och Nacka tingsrätt har skjutit upp rättegången. Chilo Martinez har under mer än ett år behövt vänta i Sverige, utan att kunna arbeta och försörja sig själv.

–Det har påverkat mig jättemycket, jag har bara väntat och inte kunnat jobba. Jag har varit deprimerad, säger hon.

För tredje gången har arbetsgivaren nu skickat in ett läkarintyg om sjukskrivning på grund av utbrändhet. Han infinner sig inte i rätten denna gång heller. Men tingsrätten väljer denna gång att underkänna vd:ns skäl till frånvaro, och beslutar om en tredskodom, en dom i frånvaro av arbetsgivaren.

Vd:n hävdar utbrändhet – men forsätter att jobba

Den nya bevisningen består av omfattande sms-konversationer under tiden som Chilo Martinez arbetade för städbolaget. Där framkommer i sms att vd:n samtidigt som han lämnade in sjukintyg arbetslett städare. Han har också ensam fortsatt att ansvara för två aktiebolag med miljonomsättning.

Sammanlagt yrkar fackförbundet att bolaget ska betala henne drygt 81 900 kronor i utebliven lön och semesterersättning, samt 45 000 kronor i skadestånd.

I Sverige informerar vi inte papperslösa om deras rättigheter. Vi bara utvisar dem, men vi kommer inte åt de kriminella arbetsgivarna.

Emil Boss, SAC Stockholm

SAC Syndikalisterna yrkar även på att arbetsgivaren ska stå för rättegångskostnaderna, och för Chilo Martinez kostnader under året hon har behövt vistas i Sverige, utan att kunna arbeta. För de kostnaderna kräver fackförbundet drygt 741 000 kronor.

I tredskodomen från Nacka tingsrätt döms städföretagets vd Hans Ahlholm att betala Chilo Martinez i enlighet med fackets krav, 127 000 kronor. Men kostnaderna för rättegången skrivs ned till drygt 309 000 kronor som arbetsgivaren ska betala. Tingsrätten anser inte heller att arbetsgivaren ska stå för Chilo Martinez kostnader i Sverige.

Facket: ”Vi kommer att överklaga domen”

Efter domen meddelats har John Nordmark, Chilo Martinez juridiska ombud och jurist på SAC Stockholm, blandade känslor. 

– Vi är nöjda med att det blev en dom och att Chilo får upprättelse. Men vi kommer att överklaga delen om att arbetsgivaren inte ska betala hennes kostnader i Sverige. Chilo har levt på existensminimum och fackföreningen har stått för hennes kostnader i Sverige under det här året. Vi har bevisning som visar att arbetsgivaren skjutit upp rättegången för att medvetet förhala processen, säger han.

Städbolaget håller samtidigt på att avvecklas och under tiden som Chilo Martinez väntade på rättegången plockade vd:n ut cirka två miljoner kronor ur företaget. 

– Det här visar på ojämlikheten i förhållandena mellan parterna i målet. Vi har en papperslös städare som utvisas och får betala böter. Och så har vi en arbetsgivare som kan förhala rättsprocessen och avveckla sin firma i godan ro, och samtidigt plocka ut pengar. Det svenska systemet gör att arbetare utnyttjas, säger Emil Boss, förhandlare på SAC Stockholm. 

Chilo Martinez ser ändå på framtiden med hopp.

– Jag vill lägga det här bakom mig. Och så vill jag hitta ett bra städjobb och arbeta i Sverige med arbetstillstånd, säger hon.

Arbetsgivaren har nu en månad på sig att söka återvinning av tredskodomen, vilket skulle innebära att målet tas upp igen i rätten.

Papperslösalagen” 

”Papperslösalagen” instiftades 2013 och gäller när en arbetsgivare inte vidtagit tillräckliga kontrollåtgärder för att se till att den anställda har rätt att vistas i Sverige.

Vid en tvist mellan en papperslös anställd och en arbetsgivare säger lagen att den anställde har rätt till lön i linje med kollektivavtalsvillkoren inom yrket – och då förutsätts att den anställde utfört tre månaders heltidsarbete.