Trisha sitter och lutar huvudet mot ryggstödet på en stol. Håret faller så att man inte ser hennes ansikte.

Trisha är en av dem som drabbas av det nya höjda lönegolvet. Nu räknar hon med att tvingas lämna Sverige.

Lägenheten som Trisha delar med en vän ligger i ett idylliskt villakvarter, med värden på övervåningen och en annan student i källaren. Rejäla möbler i allmogestil samsas med färgstarka porträttfoton från hemlandet Bangladesh och kringströdda kläder och böcker. 

Inget i rummet skvallrar om att Trisha befinner sig i ett osäkert limbo. Men hennes oro har pågått i månader.

– Jag vet egentligen inte vad Migrationsverket kommer att svara, så jag behöver vara beredd. 

Chock för många med nytt lönegolv

Det var i november 2023 som regeringen kraftigt höjde lönegolvet för arbetskraftsinvandring. Personer som behöver förnya sina arbetstillstånd ska sedan dess tjäna minst 27 360, i stället för de 13 000 kronorna som man krävde tidigare.

I november ökade andelen avslag på arbetstillstånd för städare till 76 procent, efter att ha legat på runt 30 procent. Det visar statistik som tidningen Hotellrevyn tagit fram.

Och nu kan lönegolvet höjas ännu mer. I en utredning som nyligen överlämnades till regeringen föreslås att arbetskraftsinvandrare måste tjäna 34 200 kronor, vilket motsvarar medianlönen i Sverige 2023.

Dödsfall i familjen kraschade plan

Fastighetsfolket har tidigare intervjuat flera städare som alla kände en oro för att utvisas. En av dem var Trisha. Då var hon mycket orolig. Nu har hon hopp om att hinna avsluta studierna i Sverige innan hon lämnar landet.

2019 kom hon till Sverige som betalande masterstudent i biomedicin, med en ordentlig ekonomisk buffert och en familj som betalade alla hennes omkostnader. 

Drygt ett år senare hade hennes pappa dött och familjen kunde inte längre betala hennes mat och husrum. Hon fick börja jobba som hemstädare för att försörja sig och tog ett uppehåll i studierna för att familjen skulle hinna anpassa sig. Det kändes inte stressande då.

–  Jag tänkte framåt och planerade först att jobba och sedan gå tillbaka till mina studier i år. När de nya reglerna kom fick jag helt tänka om. Jag hade redan betalat hela avgiften för min utbildning, så det är förlorade pengar om jag inte avslutar. 

Får stanna – för ögonblicket

När vi träffas har Trishas arbetstillstånd för att städa precis gått ut och hon väntar fortfarande på besked från Migrationsverket om sin nya ansökan om studentvisum.

Om ett halvår måste hon ha avslutat alla sina studier på Uppsala universitet, men hon vet fortfarande inte om hon formellt kommer att få lov att uppehålla sig i landet för att göra det. 

– De närmaste månaderna kommer jag inte att städa alls. Jag har fått en skada i axeln och jag måste dessutom bli färdig med alla mina kurser.

Närbild på Trishas händer. Ett armband av ryg på ena armen syns också.

Jag skulle tjäna 35 kronor i timmen och jobba från sju på morgonen till nio på kvällen utan lediga dagar, mot att ägaren skulle påstå att jag tjänade 28 000.

Trisha

De flesta har redan flyttat

Under tiden har hon fortfarande rätt att jobba och plugga, men det är en möjlighet som snabbt kan förändras. 

– De flesta jag känner som är i min situation har redan flyttat härifrån. Jag vet många som får plats på andra lärosäten i Europa och USA. 

Trisha känner också städare som inte är studenter. Många av dem vill också lämna Sverige, men vissa upplever inte att de kan. Några har ingått skenäktenskap för att kunna söka uppehållstillstånd på anknytning. Andra gör upp i hemlighet med arbetsgivaren.

Erbjudandet: 35 kronor i timmen

– Jag har en vän som brukade jobba med städning. Nu har han fått jobb på en restaurang. Ägaren ger honom 28 000 kronor i månaden. Men sedan får han betala tillbaka till ägaren, så det blir bara kvar 13 000 till honom.

– Jag fick faktiskt ett sådant erbjudande själv från en restaurang. Jag skulle tjäna 35 kronor i timmen och jobba från sju på morgonen till nio på kvällen utan lediga dagar, mot att ägaren skulle påstå att jag tjänade 28 000.

Det var inget alternativ för Trisha som tackade nej. 

– Jag måste inte stanna i Sverige och kommer att söka jobb som passar min utbildningsnivå, i USA och Kanada. Men de som måste stanna kan hamna i sådana kontrakt som min vän.

– Jag tror att kriminaliteten i arbetslivet kommer att öka, trots att regeringen vill att den ska minska, säger Trisha.

Nytt lönegolv för arbetstillstånd

  • Medborgare i det som kallas “tredje land”, länder utanför EU, måste kunna försörja sig själva för att få arbetstillstånd i Sverige. Från 2008 har det räckt med att tjäna 13 000 per månad. Nu har regeringen infört ett nytt lönegolv. Man ska tjäna 80 procent av en medianlön för att få arbetstillstånd som tredjelandsmedborgare. 
  • Den nya gränsen ligger på 27 360. På sikt har regeringen sagt att gränsen ska höjas ytterligare för att i huvudsak få in högt kvalificerad arbetskraft. Man vill att lönegolvet ska motsvara medianlönen – i dag är den 34 200 kronor.
  • Den som redan har ett arbetstillstånd kommer inte att få det förlängt om lönen är lägre än gränsen. Migrationsverket kommer att avslå ansökan och kräva att personen lämnar Sverige frivilligt. I annat fall kan personen utvisas med hjälp av polis.
  • Enligt siffror från Migrationsverket hade i oktober förra året 1 660 personer arbetstillstånd för att städa i Sverige. Ungefär 64 procent har uppehållstillstånd var på ett år eller mindre.
  • Över 70 procent av Almegas medlemsföretag har personalstyrkor där omkring en tredjedel har arbetstillstånd från ett land utanför EU. Inom de närmaste två åren räknar man med personalbrist.