I lördags avslöjade Expressen att en städfirma som har anlitats för att städa statsministerns privata hem inte hade något kollektivavtal. Vd:n har dömts till skatteböter för att använt bluffakturor. Och en av städarna – som var anställd på hos en underleverantör – hade inget uppehållstillstånd i Sverige, kunde Expressen även berätta.

”Skulle ha kontaktat oss”

Eftersom det rör sig om hemstädning ligger det på Kommunals avtalsområde. Fastighets ordförande Magnus Pettersson säger att städföretaget inte har och aldrig har haft ett kollektivavtal med Fastighets.

– Jag tycker att Magdalena Andersson skulle ha kontaktat oss, Kommunal eller Almega för att säkerhetsställa att det fanns ett kollektivavtal.

Det här borde alla göra

Magdalena Andersson har hävdat att hon ställt frågan flera gånger till företaget, som då svarat att de har ett avtal.

– Jag tror att hon har gått på vad företaget har sagt. Och de kan mycket väl ha sagt att de har kollektivavtal trots att de inte har haft det. Det är därför det är så viktigt att kolla med de fackliga organisationerna eller med Almega, så att man har någon form av skriftlig bevisning på detta.

– Det tycker jag generellt att alla i största allmänhet bör göra. Det är inte så svårt att kolla upp. Vi får ganska ofta sådana samtal när någon vill köpa tjänster av ett städföretag, säger Magnus Pettersson.