Grunden till allt

Ett specifikt fackförbund har kollektivavtalet med företag i en specifik bransch. Det betyder att det förbundet har en överenskommelse om löner och villkor med den arbetsgivarorganisation som företaget tillhör. Det förbundet förhandlar för medlemmarna både centralt och på själva företaget. Och det facket har koll på vad som gäller på din arbetsplats och i din bransch.

Vilket fack har avtalet på mitt jobb?

Fråga din arbetsgivare om du är osäker! Fastighets har kollektivavtal på privata, allmännyttiga och kooperativa bostadsföretag. Liksom på många städarbetsplatser – men inte på till exempel vissa byggen eller kommunala verksamheter. Fönsterputsare och Folkets hus-personal går i de flesta fall på Fastighetsavtal.

Här finns inget kollektivavtal

Då kan det verkligen finnas anledning att vara med i facket. Du kan själv få hjälp om det blir problem på jobbet. Med medlemmar på en arbetsplats kan fackförbundet dessutom gå in och försöka förhandla fram ett kollektivavtal. Och med kollektivavtal måste arbetsgivaren betala till din framtida tjänstepension. Det följer också med försäkringar som ger extra pengar till den som är sjukskriven eller föräldraledig. Den som är över 40 år och blir uppsagd kan också ha pengar att hämta.

Ska jag byta fack när jag byter uppdrag?

Städföretag kan ibland flytta anställda till en arbetsplats där ett annat fackförbund har avtalet. Kanske från kontorsstädning till städning i en kommunal förskola. Fastighets råd är att du i det fallet ska stanna i ditt förbund – om det inte ser ut att bli en förändring för lång tid framöver. Detta gäller om arbetsgivaren har avtal med både Fastighets och Kommunal.

Specialfallet Samhall

Sju olika arbetarfack har kommit överens om hur det ska fungera på Samhall, där de anställda har många olika uppgifter. Fastighets ombudsman Sanna Wallin förklarar vad som gäller: Jobbar man med arbetsuppgifter inom Fastighets område så ska man vara medlem hos Fastighets. Jobbar man med arbetsuppgifter inom Kommunals område ska man vara medlem hos dem. Och så vidare.

Måste jag vara med i flera fack?

På Samhall kan ju en anställd ha flera uppgifter, kanske städa halva dagen och jobba i köket andra halvan. Fastighets Sanna Wallin förklarar att de två facken då, på en del håll i landet, agerar tillsammans vid avtalsfrågor som lönerevisioner. För dig gäller det då att vara med i ett av de fack vars verksamhet du jobbar med.

Om en Samhallanställd behöver hjälp gentemot arbetsgivaren i ett personligt ärende är det fackförbundet som medlemmen tillhör som förhandlar. Det viktigaste i den situationen är att du är med i något fackförbund. Detta gäller om du är Samhallanställd och har olika uppgifter eller om du byter bransch ofta.

Förresten är jag redan med i a-kassan

Fastighetsanställdas förbund och Fastighets a-kassa är inte samma sak och du betalar två olika medlemsavgifter om du är med i båda.

A-kassan ger dig ersättning om du förlorar jobbet och blir arbetslös. Du måste dock uppfylla vissa krav, som anmäla dig till Arbetsförmedlingen och ha arbetat under ett visst antal timmar under det senaste året.

Facket förhandlar löner, ger extra försäkringar och hjälper dig när arbetsgivaren inte sköter sig.